Hlavní obsah

Kdo může získat prvního Českého lva

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nominace na České lvy za rok 2015 ukazují, že se loni dařilo jak debutantům, tak těm filmařům včetně herců, kteří dostali leckdy první velkou příležitost, a využili ji tentokrát natolik, že se dostali mezi adepty na výroční ceny, a mají tak šanci se zařadit i mezi laureáty.

Foto: A-Company

Z filmu Domácí péče

Článek

Své první filmy představili dva režiséři – Slávek Horák, který natočil kritiky ceněný i diváky velmi slušně navštívený film Domácí péče, a Štěpán Altrichter, který překvapil nečekaně zralou prvotinou Schmitke. Oba jsou nominováni nejen za nejlepší režii, ale také za scénář a jejich filmy se ucházejí i v kategorii nejvyšší – Český lev za nejlepší film.

V kategorii nejlepší scénář pak může sošku dostat i v celovečerní tvorbě debutující scenárista filmu Kobry a užovky Jaroslav Žváček a prvního Českého lva za režii téhož filmu by mohl dostat Jan Prušinovský, nominovaný v roce 2012 za Okresní přebor – Poslední zápas Pepíka Hnátka.

Zkušenými matadory jsou další režiséři. Petr Zelenka, jehož film Ztraceni v Mnichově už dostal Cenu české filmové kritiky za scénář, režii i nejlepší film, má řádku Českých lvů za filmy Knoflíkáři, Rok ďábla a Karamazovi. Alice Nellis, která jde letos do lvího večera s nominacemi za pohádku Sedmero krkavců, má doma Českého lva za scénář filmu Výlet a u producenta Jana Svěráka za nejlepší film roku 2007 - Tajnosti.

Pokud jde o herce v hlavních rolích, velký návrat na filmové plátno zažila loni ve filmu Domácí péče herečka Alena Mihulová, někdejší hvězda slavného Kachyňova filmu Sestřičky. Za roli obětavé zdravotní sestry, která si až tváří v tvář vlastní nemoci uvědomí, že by měla pečovat nejen o druhé, ale i o sebe, už dostala Křišťálový glóbus na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, Cenu české filmové kritiky a Cenu pro nejlepší herečku na festivalu v Palm Springs.

Na svého prvního Lva ale čeká i Martha Issová, dvakrát nominovaná za filmy Tajnosti a Děti noci. Za ty dostala také Křišťálový glóbus v Karlových Varech, ale na Českých lvech bodovala v roce 2008 Zuzana Bydžovská s filmem Venkovský učitel. Issová je letos nominovaná za hlavní roli v pohádce Sedmero krkavců, v níž podala obdivuhodný výkon – beze slov vyjadřuje děj, emoce i to nejtěžší - humor. Také ona je tedy určitě vážnou kandidátkou.

Podruhé se o Českého lva uchází Tereza Voříšková za film Laputa, kde takříkajíc nesleze z plátna (nominovaná v roce 2009 za film Zemský ráj to napohled) a poprvé Máša Málková, která hraje ve filmu Fotograf, a dosud nemá ani žádnou nominaci. Jedinou laureátkou je tedy mezi ženami v hlavních rolích Jana Plodková za film Ztraceni v Mnichově, která má Českého lva z roku 2009 za film Protektor.

V mužské hlavní kategorii je favoritem Matěj Hádek za film Kobry a užovky, který má – stejně jako Alena Mihulová – Křišťálový glóbus z MFF Karlovy Vary a Cenu české filmové kritiky, ale na Českého lva byl zatím jen nominován – za snímek Pohádkář.

S nominací za film Ztraceni v Mnichově jde do boje Martin Myšička, dosud jen nominovaný v roce 2010 za Občanský průkaz.

Ostatní tři v této kategorii jsou již osvědčení účastníci Českých lvů. Nicméně Karel Roden, nominovaný za film Fotograf, má na kontě sice deset nominací, ale jen jednoho Českého lva z roku 2007 za Hlídače 47. Dva (za Zapomenuté světlo z roku 1996 a Musíme si pomáhat z roku 2000) má Boleslav Polívka, letos nominovaný za Domácí péči a jednoho za film Nevinnost Hynek Čermák, který tentokrát vstupuje do lvího večera s nominací za film Gangster Ka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám