Hlavní obsah

RECENZE: Thriller Děs dostál svému názvu, a to především provedením

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzsky píšící autor kanadského původu David Hidden se pravděpodobně zhlédl v některé z béčkových hororových sérií.

Foto: nakladatelství XYZ

Obal knižní novinky

Článek

Jejich obdobu se pokusil přetavit do svého knižního thrilleru. A výsledný román nazvaný Děs skutečně děsivý je. Dějem i provedením.

Bohužel se David Hidden rozhodl vše vsadit na jedinou kartu. Tou je co nejbrutálnější naturalistické zobrazení sadistických scén, při nichž tajemný psychopat mrzačí tělo vězněné mladé dívky.

Jeho majstrštykem jsou pak momenty, kdy oběti odřezává kousky těla. Prim hrají pasáže, kdy dívka popisuje, co při mučení cítí.

Vše je v knize předem dáno. Jednotlivé postavy postrádají vývoj, hloubku neprokazují ani náznakem, jsou zcela ploché, fádně prototypické. Exmanželka hlavního hrdiny ho nenávidí, přítel z kriminálního podsvětí je „levák“, ale v srdci docela dobrý člověk, naoko slušná dcerka zase zkažená.

Vrcholem všeho je pak hlavní hrdina, otec oběti, pátrající po své dceři. Zřejmě podle hesla „správný vyšetřovatel musí být alkoholik, společenský vyvrhel s temnou minulostí a rozhodně by měl páchnout“ naplňuje snad všechna klišé, jakých může postava detektiva v literatuře dosáhnout.

Vše zastírá jakási nevyřčená, rozhodně však zatraceně zlá hrdinova minulost. O té se záměrně nic nedozvídáme, na každé stránce je však čtenáři násilně připomínáno, že jde o něco tuze kalného a maximálně tajného.

Dodat celému dílu větší rozměr se Hidden pokusil pomocí obsazení imaginární postavy do vedlejší role – Paříže.

Tu zobrazuje jako cosi nepříjemného, nechtěného, něco z minulosti hlavního hrdiny, co mu ubližuje, stíhá ho, připomíná hříchy minulosti. Místy působí jako železná koule přivázaná k jeho kotníku. Zasazuje ji však do děje krkolomně a výsledek působí nepatřičně.

Děs svou anotací láká, slibuje drsný thriller. Ten však postrádá hloubku, myšlenku a svou plochostí nudí.

Zajímavý je český překlad názvu, v původním francouzském znění nese kniha název Porno, což je oproti českému názvu Děs daleko výstižnější.

David Hidden: Děs
XYZ, překlad Jiří Žák, 304 stran, 299 Kč

Celkové hodnocení: 35 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám