Hlavní obsah

Vítězem Cen české filmové kritiky je snímek Ztraceni v Mnichově

Vítězem Cen české filmové kritiky se stal snímek Ztraceni v Mnichově scenáristy a režiséra Petra Zelenky a producenta Davida Ondříčka. Proměnil všechny tři nominace: odnesl si ocenění za nejlepší film roku 2015 i ceny za nejlepší režii a scénář. Laureáti ceny převzali v sobotu v pražském divadle Archa.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Cenu za nejlepší scénář převzal Petr Zelenka (vlevo) z rukou dramaturga Lubora Dohnala za scénář k filmu Ztraceni v Mnichově.

Článek

Druhým nejúspěšnějším titulem je debut Štěpána Altrichtera s názvem Schmitke. Byl oceněn v nové kategorii Nejlepší audiovizuální počin, a to za zvukovou složku filmu. Spoluscenárista a režisér filmu si odnesl Cenu RWE pro objev roku.

V hereckých kategoriích zvítězili Kryštof Hádek za výkon ve filmu Kobry a užovky a Alena Mihulová za roli ve snímku Domácí péče. Nejlepším dokumentem roku 2015 vyhlásili filmoví novináři snímek režisérky a producentky Jany Ševčíkové Opři žebřík o nebe.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Cenu za nejlepší ženský herecký výkon převzala Alena Mihulová z rukou loňského vítěze mužské kategorie, herce Martina Fingera, za hlavní roli ve filmu Domácí péče.

Moderátory slavnostního večera v přímém přenosu České televize na programu ČT art byli herečka, bloggerka a vítězka soutěže StarDance Marie Doležalová a herec a režisér Vojtěch Kotek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon převzal Kryštof Hádek z rukou loňské vítězky ženské kategorie, herečky Klaudie Dudové, za roli ve filmu Kobry a užovky.

Filmoví publicisté a kritici tak zhodnotili domácí kinematografii uplynulého roku pošesté. Dvoukolové hlasování určilo vítěze osmi kategorií. V prvním kole jich hlasovalo třiatřicet. Posuzovali 25 celovečerních hraných či loutkových filmů a 19 dokumentů, které měly distribuční premiéru v roce 2015 a vyhověly pravidlům. Druhého kola hlasování se zúčastnilo 41 novinářů. V kategorii Cena RWE pro objev roku hlasovalo ve druhém kole 31 žurnalistů; vybírali ze 13 navržených adeptů.

Reklama

Výběr článků

Načítám