Hlavní obsah

Spike Lee a Jada Pinkett Smithová bojkotují Oscary. Jsou moc bílé

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Spike Lee a herečka Jada Pinkett Smithová se rozhodli bojkotovat Oscary. Letos totiž mezi nominovanými herci opět není ani jeden herec afroamerického, latinskoamerického či asijského původu.

Foto: Profimedia.cz

Jada Pinkett Smithová

Článek

Herečka kritizovala nedostatek pestrosti v nominacích na Twitteru: „Na Oscarech jsou lidé z menšin vždy vítáni, aby předávali ceny a pobavili... Jsme ale málokdy oceněni za umělecké úspěchy. Měli bychom všichni společně odmítnout účast?”

Šla dokonce tak daleko, že navrhla, aby si černošští herci založili vlastní Oscary, pokud je mainstream nechce uznávat.

Také režisér Spike Lee oznámil, že se oscarové ceremonie nezúčastní: „Tohle nemůžeme podporovat. Nechci urazit své přátele, moderátora Chrise Rocka, producenta Reggie Hudlina, prezidentku akademie Isaacsovou a akademii, ale jak je možné, že dva roky po sobě je všech dvacet nominovaných v hereckých kategoriích bílých? A do těch ostatních se raději ani nedívejme.”

„Já to vidím tak, že skutečná bitva se neodehrává na Oscarech. Je to v kancelářích šéfů hollywoodských studií a televizí. Tam mocní rozhodují, co se bude dělat a co se zruší. Lidi, pravda je, že my tam nejsme, a dokud tam menšiny nebudou, oscarové nominace zůstanou bílé jak lilie.”

Foto: Profimedia.cz

Spike Lee

Šéfka americké Akademie filmového umění a věd Cheryl Boone Isaacsová následně prohlásila, že je hluboce nešťastná a frustrovaná nepřítomností menšin v nominacích. Přišla prý doba pro velkou změnu.

„Akademie podniká dramatické kroky ke změně skladby členské základny. V následujících dnech a týdnech provedeme revizi přibírání členů, abychom zajistili tak potřebnou diverzitu,” uvedla.

Podobné změny už ale provedla nedávno a v nominacích se nic nezměnilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám