Hlavní obsah

Flétnu ze 24karátového zlata doprovodí Filharmonie Brno pod taktovkou Tomáše Netopila

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva hosté vystoupí s Filharmonií Brno 14. a 15. ledna v rámci večera Východní flétna. Pod taktovkou Tomáše Netopila odehraje Sharon Bezalyová na příčnou flétnu z 24karátového zlata koncert The Deceitful Face of Hope and of Despair (Svůdná tvář naděje a zoufalství) jedné z nejvýznamnějších současných skladatelek Sofie Gubajduliny.

Foto: Anders Krison

Sharon Bezalyová

Článek

„Skladba jí byla napsána na míru a fakt, že flétnový koncert zazní právě v jejím podání, dodává tomuto provedení punc autenticity a zároveň mimořádné události,“ řekla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

V druhé půli večera zazní Píseň o zemi Gustava Mahlera a vystoupí také altistka Jana Sýkorová a tenorista Kor-Jan Dusseljee. „Mahlerova hudba je natolik silná, barevná, grandiózní a přitom niterná, že osloví opravdu široké spektrum posluchačů“, těší se Tomáš Netopil.

Koncert bude uveden 14. a 15. ledna od 19.30 hodin v Janáčkově divadle.

”Filharmonie Brno zve v jubilejní 60. sezoně na orchestrální monumenty stěžejních symfoniků 19. a 20. století – Berlioze, Mahlera, Strausse a Šostakoviče – ve spojení s moderními koncerty světové skladatelské elity (Lutosławski, Schnittke, Gubajdulina, Widmann). Oslava kulatého výročí jejího založení je nejen retrospektivním pohledem, ale zároveň také potvrzením nové moderní dramaturgie. Filharmonie přivítá celou řadu výjimečných sólistů i dirigentů, jako například Alinu Pogostkinu, Davida Greilsammera, Case Scaglioneho či Petra Altrichtera. Více informací na www.filharmonie-brno.cz,” doplnila za pořadatele Silvie Marková.

Nebojíme se riskovat

„Nebojíme se riskovat, otevírat našim posluchačům uši a snažit se je vtáhnout do současného světového hudebního dění. Není to cesta experimentu, ale rozpínání hranic klasické hudby blíž k dnešní době. Máme radost, že nás publikum na neprošlapaných cestách následuje,“ uzavřel dramaturg Filharmonie Brno Vítězslav Mikeš.

Šedesát let slaví brněnská filharmonie společně se světovou houslistkou Alinou Pogostkinou, která jako sólistka sezony vnáší do slavnostního filharmonického ročníku nejen své interpretační umění, ale také svůj neodolatelný šarm. Posluchači se tak mohou v jejím podání těšit 25. a 26. února na uvedení houslového koncertu Vzdálené světlo lotyšského autora Pēterise Vaskse za jeho osobní účasti a pod taktovkou finského dirigenta Juhy Kangase. 26. a 27. května pak Alina Pogostkina rozezní Janáčkovo divadlo expresivním Houslovým koncertem renomovaného německého skladatele Jörga Widmana.

Reklama

Výběr článků

Načítám