Hlavní obsah

RECENZE: Zábavný zrod nemilosrdného gaunera. Na film Gangster Ka: Afričan lze jít i bez znalosti jedničky

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvou a půl měsíci vstupuje do kin druhá část filmu režiséra Jana Pachla Gangster Ka s podtitulem Afričan, příběh inspirovaný podnikatelem Radovanem Krejčířem, který utekl českým policistům doslova pod rukama.

Foto: Bioscop

Hynek Čermák podává v postavě Káčka skvělý výkon.

Článek

Afričan sleduje jednak útěk titulní postavy Radima Kraviece řečeného Káčko z české vily přes Seychely do Jihoafrické republiky, jednak přerod zábavného podvodníka v nemilosrdného gaunera, který bez skrupulí vraždí.

Pokračování začíná tím, čím úvodní díl skončil, tedy Káčkovým útěkem, takže i diváci, kteří neviděli jedničku, se rychle zorientují v tom, co je pro sledování podstatné. Kraviec zmizí, ve svižně, přehledně a zábavně natočené expozici změní vizáž a s falešným pasem se vynoří na Seychelských ostrovech.

Na nádherných plážích se ovšem nudí, takže věčný kolotoč opíjení a kocovin v jednom z krátkých vystřízlivění prudce skončí a Káčko se pouští do nového podnikání s penězi, které „vycestovaly“ společně s ním. Po krachu zdejšího obchodování, uplácení politiků i všech, které podplatit bylo třeba, se s pozdějším přesunem do Jihoafrické republiky z podvodníka stává gauner mezinárodního formátu a nemilosrdný vrah.

Afričan je mnohem zábavnější než Gangster Ka. Sice neztratil z diváckého hlediska nepříjemný, byť z logiky děje pochopitelný vnitřní komentář Káčkova kumpána, ale na rozdíl od vysvětlovací mánie prvního dílu až nečekaně přidal na humoru a napětí.

Hynek Čermák vystihl Káčkovu proměnu herecky dokonale a především on je nositelem jak vtipu, tak napětí. Ještě když se neklidná obchodnická duše vulgárního bonvivána, opilce, podvodníka a sociopata náramně baví tím, jak si omotává kolem prstu seychelské politiky a nechá v Čechách padnout vládu, je to vlastně psina.

Postupně však člověku začne běhat mráz po zádech z toho, jaká zrůda se může z člověka stát, jak skvěle funguje napříč světadíly organizovaný zločin a co smí gaunerům projít.

S prvním špinavým obchodem, první a dalšími vraždami se pak veškeré, jakkoli údivné sympatie – ano, přiznejme si, že Káčko dlouho diváky opravdu baví – ztrácejí a na povrch vyplývá zrůdnost v příběhu obsažená. Tentokrát bez ohledu na podíl skutečnosti, protože ten je ve druhém díle pro diváky méně podstatný.

Nicméně postupně se také, především vinou scénáře, vytrácí i originalita první poloviny Afričana a nastupuje běžná gangsterka, v níž jsou karty rozdány podle jasného schématu. Bezmocní policisté, typizované figurky i další pomocné berličky podsvětí, které se opakují, což vnitřní napětí filmu poněkud oslabuje.

Přesto patří režiséru Pachlovi uznání na to, že se i s tímto schématem vyrovnal filmařsky zručně, využil atraktivitu exotického prostředí, o něco víc prostoru dal vedle Čermáka, Predraga Bjelace a Filipa Čapky v roli českého policisty i Vlastině Svátkové v postavě Káčkovy manželky.

Gangster Ka: Afričan tedy ukazuje, že i s domácími prostředky lze natočit žánrový film, u kterého člověku není trapně z pocitu provincionalismu.

Gangster Ka: Afričan
Česko 2015, 100 min. Režie: Jan Pachl, hrají: Hynek Čermák, Predrag Bjelac, Vlastina Svátková a další .

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám