Hlavní obsah

Národní pokračuje v uvádění ruských oper

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zlatá kaplička pokračuje i v nové sezóně v uvádění ruských operních klenotů. Ve čtvrtek a v pátek budou mít premiéru dvě pohádkové opery Jolanta Petra Iljiče Čajkovského a Slavík Igora Stravinského.

Foto: Národní divado

Článek

Režie se ujal Dominik Beneš, který poprvé režíruje ruskou operu a hned na scéně Národního divadla. Nehledal ale nic, co by obě díla propojilo: „Hudební vyjádření Stravinského a Čajkovského je rozdílné. Příběhy vnímám jako solitéry s ucelenou dějovou linkou, a proto jsem se rozhodl je tak i ponechat.“

Jeden společný aspekt přesto zmínil. Oba hlavní hrdinové trpí samotou a musejí udělat složité kroky, které je dovedou ke svobodě a naplnění.

Hudebního nastudování se ujal britský dirigent a současný umělecký ředitel Nové opery v Moskvě Jan Latham-Koenig, který se rozhodl také ctít charakter obou oper. Platí to zejména u Čajkovského díla: „Jolanta je pohádka a já ji nechci zatěžkat tíhou emocionálního dramatu. Neznám žádnou jinou Čajkovského operu, jejíž partitura by byla tak detailně propracována. Všechny představitelné instrukce jsou do ní pevně vepsány. Nejdříve jsem si nebyl jistý, jestli je to vůbec možné takto zahrát, ale pak jsem pochopil, že při dodržení skladatelova záměru se Jolanta stává naprosto mimořádným dílem.“

Titulní roli ve Slavíkovi ztvární Olga Jelínková a makedonská pěvkyně Milena Arsovska. V roli Jolanty se objeví Dana Burešová a jihoosetská sopranistka Veronika Dzhioeva.

Volba Slavíka ukazuje, že národní míní nadále uvádět nejen ruskou tvorbu, ale také opery, které ještě nebyli inscenovány- Dosud byl na scéně uveden jen v koncertním provedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám