Hlavní obsah

Koncentráky už nefungují, litoval spisovatel Pirinçci. Vydavatel mu dal padáka

Novinky, Stanislav Dvořák

Vydavatelství Random-House-Verlag zrušilo smlouvu turecko-německému spisovateli Akifu Pirinçcimu a odmítá prodávat jeho knihy. Pirinçci sympatizuje s radikálním hnutím Pegida a v Drážďanech šokoval vulgárním a nacisticky laděným projevem, kde v souvislosti s imigranty litoval, že koncentráky už nefungují.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Spisovatel promluvil na demonstraci Pegidy.

Článek

Stranu zelených autor označil za „Kinderfickerpartei“ (stranu těch, kteří souloží s dětmi) a Německu prý hrozí, že ho zavalí „halda muslimského odpadu“. „Koncentráky jsou bohužel mimo provoz,“ podotkl Turek, který se rád naváží nejen do muslimů, ale také do ekologů nebo homosexuálů.

Vydavatel rychle vydal prohlášení, že s autorem končí. „Ochrana demokracie a lidských práv je pro nás základní součástí nakladatelské činnosti, stejně jako respekt k různým tradicím a přání kulturní rozmanitosti. Výroky Akifa Pirinçciho se od těchto hodnot diametrálně liší.“

Projev plný nenávisti bude mít pro spisovatele pravděpodobně nejen finanční dopad. Státní zastupitelství v Drážďanech ho už vyšetřuje.

Akif Pirinçci napsal německy přes desítku knih, v ČR je však prakticky neznámý. Nejslavnější byla koncem osmdesátých let kniha Felidae. V poslední době se od beletrie odklonil a píše spíše politicky laděné texty, kde se vypořádává s homosexuály či cizinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám