Hlavní obsah

Mezinárodní výstava o Karlu IV. bude v Praze a v Norimberku

Právo, Jan Šída

Výstava Karel IV. (1316– 1378), která vznikla ve spolupráci pražské Národní galerie a Germanisches Nationalmuseum v Norimberku, představí císaře a krále Karla IV. jako mimořádnou osobnost evropských, politických a kulturních dějin.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Společnou výstavu věnovanou Karlu IV. včera stvrdil ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt s německými partnery.

Článek

Ve Valdštejnské jízdárně bude výstava otevřena od 14. května do 25. září 2016 a v Norimberku od 20. října do 5. března 2017.

„V souvislosti s osobností Karla IV. bychom těžko našli dvě ideálnější města, než jsou Norimberk a Praha. Bavorsko a Čechy vždy spojovaly nejen ekonomické zájmy, ale i kulturní vztahy. Výstava je tedy dokladem toho, jak těsné vazby obě země vždy měly,“ uvedl na tiskové konferenci Reihardt Reipertinger, ředitel Domu bavorských dějin.

Lákadlem koruna zdobená drahokamy

Jedním z nejvýznamnějších exponátů výstavy bude koruna zdobená drahými kameny, kterou v roce 1349 nechal panovník vytvořit. Z Benátek byly dále zapůjčeny zlatnické památky, na výstavě lze dále vidět i sochařská díla z kamene či dřeva a početné malířské a rukopisné památky.

„Návštěvníkovi chceme odhalit tajemství každé jednotlivé umělecké objednávky,“ uvedl ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám