Hlavní obsah

Není všechno zlato, co je chváleno

Právo, František Cinger

Edice Světový bestseller nabídla už řadu zajímavých titulů. Nyní má čtenář možnost sáhnout po románu Američana Harlana Cobena Chybíš mi (Knižní klub, přeložila Tatjana Jandourková, 400 stran, 399 Kč).

Foto: Knižní kluv

Harlan Coben: Chybíš mi

Článek

Hlas z Associated Pressu na obálce praví, že je to kniha, do které se slepě a hluše ponoříte, kvůli které nebudete spát a pro kterou zapomenete i včas vystoupit z autobusu. Podlehnutí reklamě je ale snadné. A zavádějící.

Coben si přitom vzal zajímavé i aktuální téma častých nabídek na internetu, slibujících ženám životní štěstí. Spojil ho s pátráním osamělé policistky Kat Donovanové po tajemství smrti jejího otce, také policisty. Osudy obětí gangu vyděračů i její posedlost zjistit víc o tátovi nabízejí zajímavé příběhy, jenomže slovesné předivo převážně dialogových scén, dosti rozvláčných, je příliš řídké na to, aby víc zaujalo.

Mnohem zajímavější je naopak román Martina Walkera Přeplněný hrob (Doplněk, přeložil Jan Klíma, 260 stran, 298 Kč, e-kniha 199 Kč). Je to další díl volné série o Benotovi Courrgesovi z francouzského St. Denis, veliteli městské policie, jemuž nikdo neřekne jinak než Bruno. V uvedeném městě se má odehrát setkání francouzského a španělského ministra vnitra týkající se boje s terorismem. V nedalekém archeologickém nalezišti byla nalezena mrtvola muže, zjevně zastřeleného nejspíš před deseti lety.

Walker, Angličan žijící střídavě ve Washingtonu a Dordogne ve Francii, si tak oblíbil poezii francouzského života, že ji dokáže přenést i do literatury. Postavy, které jsou pevně zakořeněné do svého města, se dokážou domluvit s lidmi z celé Evropy, provádějícími archeologický průzkum, přesto si uchovávají prostou lidskou smířlivost k drobným přestupkům spoluobčanů.

Dialogy neposouvají jen děj, ale vykreslují kouzlo osobností, jakou je i nová soudkyně Annette nebo omezený státní policista Duroc. Příběh postupně odhalovaného tajemství jednajících postav nabízí opravdový zážitek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám