Hlavní obsah

V Praze zazní baroko a tajemná nyckelharpa

Novinky, sad

Víte, co je nyckelharpa? Švédský hudební nástroj, který můžete vidět a slyšet ve čtvrtek večer na koncertě v Betlémské kapli v Praze, kde vystoupí švédský ansámbl Silfver.

Foto: Smart Communication

Soubor Silfver

Článek

„Na instrument, který v sobě spojuje to nejlepší z violy d’amore a niněry, bude hrát jeden z nejznámějších nyckelharpistů současnosti Johan Hedin. Po jeho boku se představí houslista Pelle Björnlert, který je držitelem titulu riksspelman a zlatého odznaku Zornmärket za mistrovství v oblasti švédské národní hudby. Hedina a Björnlerta doplňují špičkoví hráči na barokní nástroje Nora Roll a Sven Åberg,“ vysvětlila za pořadatele Michaela Braná.

Celý koncert se točí kolem tradičního severského tance polska. „Program je sestavený ze skladeb rozličného temperamentu. Skočné a přímo k tanci vyzývající skladby vystřídají pomalejší baladické kusy,“ přibližuje program koncertu výkonná ředitelka festivalu Monika Nováková. Třídobý párový tanec polska se v různých podobách dodnes objevuje v Dánsku, Norsku, Švédsku i Finsku. Program osvěží i další tance jako schottis či skladby inspirované francouzským farandole a španělským jácara. Album Silfver – Folk/Baroque from Sweden, ze kterého program vychází, bylo předním švédským časopisem označeno za jedno z nejlepších alb roku 2012.

Festival nabídne i koncert Maria (hudební obraz Panny Marie v dílech renesančních mistrů, 3. srpna) a originální zpracování Cavalliho opery Calisto (6. srpna). Vstupenky na koncerty jsou k dispozici na www.letnislavnosti.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám