Hlavní obsah

Village People byli na Benátské! pouhou raritou

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vesec

V areálu Vesec v Liberci pokračoval v pátek druhým dnem festival Benátská! V noci se na něm představila americká legenda včerejších diskoték, skupina Village People, zahráli ale také Stomboli, Chinasky a představil se i Kamil Střihavka.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Americká skupina Village People zazpívala i hit Y.M.C.A.

Článek

Village People jsou na světě od sedmasedmdesátého roku minulého století a z nejslavnější sestavy, tedy té v podstatě původní, zbyli už jen Felipe Rose a Alex Briley. Oba jsou samozřejmě zpěváci, protože šestice si veze hudební doprovod v podobě playbacku, a tak se na pódiu naživo pouze zpívalo a tančilo. Pokud jde o tu první disciplínu, s ohledem na často nejisté výkony živě z velké části prezentovaná byla.

Village People si slávu získali především skladbami ze sedmdesátých a počátku osmdesátých let. Hit Y.M.C.A., který jejich představení ve Vesci uzavřel, je z roku 1978. Nebylo tedy divu, že show byla značně archaická, ačkoli vidět na pódiu postaršího chlapíka dělat kliky a pak vystavovat na odiv své svaly je nesporně zábavné i dnes.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Američtí Village People vystoupili na festivalu Benátská

Členové Village People používají vtipné převleky a prezentují se jako indián, dělník, motorkář a policista. I to si samozřejmě přinesli z dávné minulosti, čímž připomněli kulturu divokých diskoték minulých časů, kdy na takových akcích vystupovaly živé kapely, táhly celý program až do umdlení a publikum jim za to bylo vděčné, protože každá písnička měla potřebný taneční drive.

Z dnešního pohledu vyhlíží taková show přece jenom poněkud staromilsky a možná až směšně. V kontextu obvyklé dramaturgie festivalu Benátská! to navíc bylo raritní vystoupení, neboť hlavní položky programu vyplňovaly ryze rockové formace a ty, které se od toho žánru vzdalují jen nepatrný kousek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bára Basiková se Stromboli

Nutno nicméně připustit, že se publikum dobře bavilo, tančily i dívky ve stáncích a všichni si nakonec radostně zazpívali skladbu Y.M.C.A., která dala Village People nesmrtelnost a možná pouze kvůli ní tahle kapela zdárně putuje světem a nabízí podívanou, která je mile úsměvná.

Zněla i skladba z Jesus Christ Superstar

V pátečním programu došlo samozřejmě i na řadu velmi dobrých koncertů českých skupin. Kamil Střihavka s poctivou rockovou kapelou Leaders! nabídl průřez svým historickým repertoárem, v němž došlo i na upravenou verzi skladby Jak ze sna procitám z muzikálu Jesus Christ Superstar, ve kterém dnes stále vynikající zpěvák ztvárnil hlavní roli Ježíše.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kamil Střihavka vystoupil 24. července 2015 v rámci festivalu Benátská

Stromboli vrátili hudební fanoušky na přelom osmdesátých a devadesátých let, kdy byli progresivní kapelou české rockové scény. I v pátek staré skladby svou kytarou dirigoval a jejich ráz určoval fenomenální Michal Pavlíček, i v pátek mu na pódiu byla skvělou partnerkou hlasově výtečně vybavená Bára Basiková. Na skladbu Ó hory, ó hory přišel na scénu Vilém Čok, protože by bez jeho ukňouraného zpěvu byla poloviční, spíš by ale vůbec nebyla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Pavlíček se Stromboli vzýval artrockového ducha osmdesátých let.

Chinaski hráli jeden hit za druhým a patří k těm šťastným kapelám, které se v podstatě nemusí obávat toho, že by jejich vystoupení ztratilo tah. Netřeba se toho bát ani kvůli tomu, že to po dvaceti letech existence skupině naživo výborně hraje, a tak publikum zpívalo všechny písničky s ní a samozřejmě se přidávalo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stromboli s Bárou Basikovou na festivalu ve Vesci

Staré časy českého bigbítu připomněl pořád rockově svěží Vitacit, slovenskou scénu dobře reprezentovali Desmod, na programu byla i vystoupení tradičních skupin festivalu Benátská!, tedy Alkeholu a Harleje.

Přehlídka pokračuje v sobotu posledním dnem, jehož hlavními lákadly jsou němečtí metaloví Helloween, náš David Koller či slovenský zpěvák Miro Žbirka.

Reklama

Výběr článků

Načítám