Hlavní obsah

Nové album Tomáše Kluse pokřtila ve Svojšicích jeho maminka

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písničkář Tomáš Klus svolal do Svojšic nedaleko Přelouče na sobotní odpoledne a večer své příznivce, aby společně pokřtili jeho nové album Anat Život Není. Kmotrou desky se stala jeho maminka. Fanoušci si také mohli jeho novou, v pořadí pátou nahrávku, na koncertě premiérově zakoupit.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Tomáš Klus

Článek

Do amfiteátru dorazily necelé čtyři tisíce diváků. Části večera sice nepřálo počasí, protože se přihlásil letní déšť, nicméně bezmála tříhodinový Klusův koncert byl odměnou za trpělivost a náklonnost, kterou mu fanoušci napříč generacemi projevují.

Nejprve vystoupili dva hosté. Písničkář Pavel Helan přítomné rozehřál a potěšil vlídnými písněmi i notnou dávkou humoru, jímž je provázel jak mluveným slovem, tak leckde v textech. Slovenská zpěvačka Sima Martausová svou bezprostředností a pozoruhodným repertoárem potvrdila post i u nás vycházející písničkářské hvězdy.

Dokáže se i shodit

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Klus mezi diváky

V první části svého večerního vystoupení Klus představil starší skladby. Jejich koncertní úpravy, v porovnání se studiovými verzemi vpravdě akčnější, provázel mnoha promluvami mezi nimi. Byl při nich vtipný, vážnost obsahu některých skladeb spíše naznačoval a dokázal ji i takříkajíc shodit.

Po hodině a třičtvrtě opustil společně s Cílovou skupinou, která jej během večera tradičně doprovázela, na třicet minut pódium a nechal diváky nadechnout se na druhou část koncertu, ve které v prezentaci totálně změnil přístup.

Nejprve nové album Anat Život Není on i kapela pokřtili, přičemž se role kmotry ujala písničkářova maminka. Poté zazněly všechny skladby z desky ve stejném pořadí a bez jediného komentáře. Klus tak dodržel to, co před vydáním alba sliboval, tedy že se zdrží jakýchkoli slov na adresu jednotlivých písní a nechá je promlouvat samy za sebe. Po každé jen poděkoval za potlesk a navíc uvedl jedině to, že v jedné z nich na desce hostovala jeho žena Tamara.

Kolem dvaadvacáté hodiny pak za slabého deště skončil koncert, který představil Kluse typického i nového. Podle reakcí diváků byly obě jeho interpretační polohy bezvýhradně přijaty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám