Hlavní obsah

Čínský Krteček: Dědička autora nadšená, lidé z branže ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky českých a čínských dětí společně s prezidentem Milošem Zemanem a místopředsedkyní čínské Státní rady Liou Jen-tung zhlédly ve středu večer na Pražském hradě pilotní díl čínské série o Krtkovi a Pandě. Seriál těžící z popularity originálního českého Krtečka kritizují někteří umělci.

Ukázka animovaného seriálu Panda a KrtekVideo: Little Mole

 
Článek

Zeman Krtka propagoval i při své loňské návštěvě Číny, kdy byl se svým protějškem přítomen podpisu smlouvy o filmové koprodukci. Premiéry pilotního dílu se na Hradě zúčastnila vnučka autora původního Krtka Zdeňka Milera Karolína Milerová, která coby dědička koprodukční smlouvu na projekt 52 nových dílů loni koncem října podepsala.

„Pro mě osobně je tohle jeden z nejkrásnějších okamžiků mého života. Myslím si, že můj dědeček by byl na naši práci hrdý,” řekla před promítáním. Poděkovala prezidentu Zemanovi a předsedovi česko-čínské komory Jaroslavu Tvrdíkovi.

Nicméně skladatel Vadim Petrov, který svou hudbou obohatil původní pohádkový seriál o Krtkových dobrodružstvích, se už dříve vyjádřil jinak. „Zdeněk Miler (...) nesčíslněkrát prohlašoval, že si po své smrti nepřeje, aby v jeho díle bylo pokračováno. Nikdy také k podobným praktikám nedal za svého života souhlas. Protože jsme byli se Zdeňkem Milerem myšlenkově vždy jednotní, tak tedy i dnes v tomto případě s ním zcela a bez výjimky souhlasím,“ sdělil Novinkám.

Foto: ČTK

Film vypráví o tom, jak se Krtek, kterého pro film stvořil před desítkami let Zdeněk Miler, seznámí s pandou a dostane se do Číny.

„Nový Krtek není úplně stejný, ostatně děda si to nepřál, nechtěl, aby v jeho díle někdo pokračoval, považoval ho za uzavřené,” řekla Milerová ČTK. Uvedla, že tvůrci se ale snažili udržet známé atributy filmového Krtka, byť v příbězích z Číny musejí být lokální odlišnosti. „Myslím ale, že tyto odlišnosti dnes české děti, které žijí ve více otevřeném světě než jejich rodiče či prarodiče, nevnímají jako něco cizorodého,” míní Milerová.

Kdo přesně je autorem, se neví

Proti seriálu o Krtkovi a Pandě se ohradili také například místopředseda Asociace animovaného filmu Michal Podhradský nebo scenárista a profesor animované tvorby na pražské FAMU Jiří Kubíček. Milerová se při ohlášení projektu zaštiťovala tím, že se na něm podílí mezinárodní tým „včetně českých odborníků”. Podhradský ale uvedl, že o žádných neví.

Animovaný seriál v mezinárodní koprodukci společně natáčí čínská společnost CCTV Animation a česká společnost Little mole cartoon, jež patří Milerové. Spolu s ní do koprodukce vstoupil soukromý čínský investor, který působí i v Česku. Jeho jméno ale nebylo zveřejněno. Počítá se s 52 díly, které budou mít stopáž přibližně jako tuzemské večerníčky. S dokončením se počítá v úvodu roku 2016, kdy by se také filmy měly začít vysílat. Očekává se, že jen v Číně bude sledovat seriál na 300 miliónů dětí i dospělých diváků.

Krtek, který má ve filmu na rozdíl od původních Milerových kreseb trojrozměrnou podobu, najde v prvním dílu seriálu doma v Čechách ztracenou plyšovou hračku, medvídka pandu. Z textu na visačce se dozví, že pochází z Číny, a snaží se s pandou skamarádit. Ta ale zůstává hračkou a po čase ji najde holčička, které na začátku vypadla z košíku jízdního kola. Pro Krtka je to impuls odjet do Číny a najít živou pandu. Prohrabe se na druhý konec zeměkoule a dostane se do pandí rodiny právě ve chvíli, kdy ta sleduje v televizi oblíbeného kresleného Krtka. Pandám dá český koláč, který přinesl v batohu, a rozhodne se zůstat v Číně. Celý díl pak zakončí píseň o tom, že „nejdůležitější je přátelství mezi námi”.

Anketa

Líbí se vám nová podoba Krtečka?
Ano
16,6 %
Ne
83,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10954 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám