Hlavní obsah

Turné roku: Kytarista Clapton a Allman Brothers hraje se Sharon Jonesovou

Novinky, Stanislav Dvořák

Unikátní a náročné turné, jaké fanoušci nikdy neviděli a v budoucnu už možná neuvidí, startuje v USA a pokračuje až do Mnichova. Praze se bohužel vyhýbá. Derek Trucks, který je kritikou vnímám jako jeden z nejlepších kytaristů světa a jeho žena, zpěvačka Susan Tedeschiová se skupinou, jedou šňůru společně se soulovou dračicí Sharon Jonesovou.

Videoklip zpěvačky Sharon Jones & the Dap-Kings Video: Daptone Records

 
Článek

Dereka Truckse jste mohli vidět naživo, když v Praze sóloval společně s Erikem Claptonem v O2 Aréně. Jinak je tento talentovaný Američan členem kultovních Allman Brothers Band (bubeník Butch Trucks je jeho strýc) a dále má i svou kapelu a sólo desky, které určitě neunikly milovníkům slide sól a skřípavého jižanského zvuku.

Americká zpěvačka Sharon Jonesová se před několika lety zjevila na mezinárodní scéně jako zapomenutý klenot, který probudil k životu upadající styl R Hodně se inspirovala u dřevního zvuku labelu Stax, jenž kraloval rhytm and blues v 60. a 70. letech.

Proslavila se až po padesátce. Ona sama to vysvětluje tak, že si jí americká média nevšímala, protože je „příliš malá, příliš tlustá, příliš černá a příliš stará”.

Její písničky jsou úmyslně staromódní a neuvěřitelně chytlavé. Pro její lehce chraplavý temný hlas ji přirovnávají k Tině Turner.

Přestože na pódiu bude velké množství skvělých muzikantů, chtějí hrát spíše ve středních a menších sálech. „Není moc skupin, které by jely s tolika lidmi na turné v tomto rozsahu. Většinou mají nejvýš 10, 12 členů a chodí jim více lidí a také peníze jsou tam jiné. Musíte to prostě mít rádi, když chcete dělat malé sály,” řekl Trucks.

Reklama

Výběr článků

Načítám