Hlavní obsah

Herbie Hancock v červenci v Praze

Novinky, Stanislav Dvořák

Světová hvězda jazzu, ale i popově laděných projektů, která spolupracovala snad s každým, kdo v hudbě něco znamená, přijede 24. července do pražského Fora Karlín. Vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro.

Foto: Smart Communication

Herbie Hancock

Článek

Legendární americký klavírista se narodil roku 1940 v Chicagu a v šedesátých letech debutoval albem Takin' Off. Samotný Miles Davis mu ihned nabídl místo ve své skupině.

V sedmdesátých letech se soustředil na sólo kariéru a začal objevovat možnosti fúze, stále více ho lákaly experimenty se syntetizéry. Vydal dost avantgardní  alba jako Mwandishi (1971) a Crossings (1972), poté se s kapelou The Headhunters ještě více přiklonil k syrovému funku podle vzoru Slye Stonea a album Head Hunters mělo obrovský komerční úspěch.

Foto: Lucy Nicholson , Reuters

Jazzový veterán Herbie Hancock se raduje z dvou cen Grammy

V 80. letech začal sbírat ceny Grammy. Megahit Rockit z alba Future Shock (1983) zajistil, že jazzmana Hancocka začali vnímat běžní mainstreamoví konzumenti a dokonce i hip-hopeři.

V posledních letech se věnoval mimo jiné pop-jazzovým projektům s hvězdami, jako byla deska Possibilities (2005), kde se objevili Sting, Annie Lennox, Carlos Santana, Joss Stoneová a další. Spojili kvalitní sofistikovaný pop s prvky rhytm and blues.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám