Hlavní obsah

Filmovka láká na Kaurismäkiho i Čechy točící v britském exilu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finsko, severská sci-fi, Aki Kauriskmäki nebo český exilový film - to jsou témata Letní filmové školy v Uherském Hradišti, která se koná od 24. července do 1. srpna.

Článek

Festival má tradiční sekce Fokus, Visegrádský horizont, Zvláštní uvedení, Inventura, Spektrum a AČFK uvádí. Fokus se letos věnuje Finsku, Akimu Kaurismäkimu, ale i severské sci-fi, muzikálu a dalším specialitám.

Málo známou kapitolu českého filmu, která se odehrála za války v britském exilu, představí Visegrádský horizont. Točil tam třeba Karel Lamač nebo Jiří Weiss. Ze současné středoevropské kinematografie uvidíte road movie Koza o stárnoucím boxerovi a polské drama Tělo, které na Berlinale dostalo cenu za režii.

„Pavla Juráčka v sekci Zvláštní uvedení připomenou nejen jeho slavné snímky ze 60. let Případ pro začínajícího kata a Postava k podpírání, ale také oceňované představení Zlatá šedesátá, které na Filmovku přijede sehrát soubor Divadla Na zábradlí. Tato hra vychází z Juráčkových deníků, které fungují jednak jako cenný studijní materiál filmařovy osobnosti, ale představují také studii doby plnou pozoruhodných postřehů i drbů,” upozornila Eva Blažková.

Do 30. června platí nabídka zvýhodněné celofestivalové akreditace za 1250 korun (namísto 1600) spojené s dárkem (sešit papelote) a nabídkou zakoupení ubytování na uherskohradišťské koleji.

Reklama

Výběr článků

Načítám