Hlavní obsah

Svět knihy Praha otevírá své brány

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

od čtvrtka do neděle jsou otevřeny brány Výstaviště v pražských Holešovicích, aby tam milovníci literatury našli bohatý program 21. ročníku mezinárodního veletrhu Svět knihy Praha.

Foto: ČTK

Veletrhu se zúčastní i slovenský prozaik Anton Hykisch.

Článek

Účastní se ho pětadvacet zemí a regionů od Ázerbájdžánu po Rusko, Ukrajinu, Kanadu USA či Velkou Británii. Devadesát tři vystavovatelů nabízí svou produkci ve sto devadesáti čtyřech stáncích, přijedou hosté z pětatřiceti zemí světa.

Čestným hostem je letos Egypt. Ahmed Megahed, ředitel Egyptské státní knižní organizace, k tomu řekl: „Egypt nebyl nikdy pouhým názvem země a jejího národa, nýbrž místa, kde se zrodila starobylá civilizace, která dala světu základy tolerance a mírového soužití. Je domovinou lidí, jejichž národní identita vychází ze soužití různorodých kultur, náboženství a civilizací. Dnešní Egypt je pokračováním tohoto vývoje. Představuje zemi, která se prolínáním kultur, náboženství a civilizací prosadila na mapě arabské a světové kultury.“

Z bohatého programu stojí za připomenutí kromě doprovodných akcí v divadlech, kinosálech či na výstavních plochách i soubor setkání nazvaných Literární diaspora a Češi ve světě. Ředitelka veletrhu Dana Kalinová ho charakterizovala slovy: „Chceme upozornit na ty, kdo žijí či žili mimo Českou republiku, a přesto nezapomněli na rodnou zem.“

Vybrané osobnosti tak budou prezentovat svou tvorbu či besedovat o svém životě zpoza hranic vlasti. „Návštěvníci se mohou těšit například na Patrika Ouředníka, Soňu Červenou, Ivu Procházkovou, Jaroslava Vejvodu, Jana Nováka či zakladatelku projektu Česká škola bez hranic Lucii Boucher Slavíkovou. Český rozhlas představí ve svých audionahrávkách rozhovory s dalšími zajímavými krajany,“ dodala Kalinová.

Své diváky si jistě najde série předávaných uznání, jako jsou Cena Jiřího Ortena pro mladé spisovatele, anticena Skřipec za špatné překlady, Audiokniha roku 2014, Ceny Miroslava Ivanova a města Jaroměř – Josefov pro literaturu faktu, 20. ročník cen Akademie sci-fi a fantasy či Slovník roku 2015. Cenu Jiřího Teinera pro osobnost, která se svou prací významně podílí na šíření a propagaci české literatury, převezme Sjarhej Smatryčenka z Běloruska.

Z autogramiád

Čtvrtek 14. 6.

14.00 Chálid Al Biltagí

16.00 Ludmila Hamplová, Leoš Kyša

Pátek 15. 6.

11.00 Mansúra Izz ad-Dín

13.00 Anton Hykisch

13.00 Román Ráž

14.00 Charles Lewinsky

16.00 Vlastimil Vondruška

Sobota 16.5.

10.00 Jonas Karlsson

15.00 Michal Viewegh

16.00 Michael Stavarič

16.00 Dagmar Pecková

Neděle 17. 5.

13.00 Pavel Kantorek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám