Hlavní obsah

Cenu Kristián převzal na Febiofestu Jeroen Krabbé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kristiána za přínos světové kinematografii převzal v neděli večer v Praze nizozemský herec a režisér Jeroen Krabbé, který přijel na Febiofest jako hlavní host sekce Zaostřeno na Nizozemsko. Stal se tak čtvrtým držitelem tohoto čestného ocenění, který 22. ročník přehlídky letos udělil.

Foto: Tomáš Krist, Profimedia.cz

Nizozemský herec a režisér Jeroen Krabbé

Článek

Před Krabbém cenu získali americká herečka Kim Novaková, francouzský oscarový režisér Jean-Jacques Annaud a britský herec a režisér Alan Rickman. V závěru ji dostane britský režisér John Madden.

Sedmdesátiletý Krabbé známý mimo jiné jako padouch z bondovky Dech života, exceloval jako herec ve filmech dalšího slavného Nizozemce Paula Verhoevena. To mu otevřelo dveře do Hollywoodu, kde vytvořil řadu výrazných, většinou záporných postav. Účinkoval například ve snímcích Nemilosrdně, Pán přílivu a Uprchlík.

V rámci Pocty Jeroenu Krabbému Febiofest uvádí filmy, kde hraje hlavní role, a zároveň i dva snímky, které dosud režíroval - Kufry pana Silberschmidta o mladé Židovce ztvárněné Isabellou Rosselliniovou oceněné na Berlinale 1998 a alegorický příběh dvou andělů Objevení nebes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám