Hlavní obsah

RECENZE: Setkání kultur v dresu Manchesteru United

Právo, Jan Šída

Výstava Všechno je jinak, kterou připravilo Centrum současného umění Dox, se zabývá protiklady i styčnými body dvou kultur světa. Naší, postindustriální, a té, kterou vytvořily domorodé kmeny ze Západní Papuy a Papuy Nové Guiney. Expozici, na které se podíleli výtvarníci Barbora Šlapetová a Lukáš Rittstein, ovšem nelze chápat jako obyčejnou prezentaci uměleckých děl.

Foto: Jan Šída, Právo

Pronikání výrazných symbolů obou kultur nejlépe zobrazil sochař Lukáš Rittstein díky obřím sochám z cyklu Dálnice.

Článek

Naprosto klíčové je správné pochopení ideové podstaty výstavy. V letech 2012 a 2013 totiž zprostředkovali oba tvůrci setkání příslušníků papuánského kmene Yali Mek s astronauty z NASA. Událost zaznamenal film režiséra Jan Svěráka Cestování dýmem, který je součástí expozice.

Dílo navozuje magickou a mystickou atmosféru. Domorodci v něm zasvěceně mluví o slunci a nebi, o bytostech, které cestují po obloze do vyšších pater univerza. Když se na ně zadíváte pozorně, zjistíte, že někteří na sobě mají dresy Manchesteru United a FC Barcelona. A veškerá mystika je ta tam.

I když stadióny obou klubů Old Traford a Nou Camp jsou fanoušky chápány jako svatyně, ve kterých se odehrává rituál naší moderní civilizace Pronikání symbolů obou kultur nejlépe zobrazil sochař Lukáš Rittstein prostřednictvím obřích soch z cyklu Dálnice. Ty jsou vystaveny na betonové terase a na dvoře, které svou rozlehlostí vytvářejí skulpturám důstojný rámec. Rittstein vytvořil novodobé kentaury, kteří vznikli spojením fragmentů aut a ptačích hlav. Návštěvníci nahlížejí do okének automobilů a nevědomky pronikají i do útrob živočicha. Nad tím vším cirkuluje jako slunce na výsuvném rameni temně rudá lidská lebka, která patří ke stálé výzdobě galerie. Ale díky této náhle vzniklé symbióze původně autonomních artefaktů vzniká estetické memento mori.

Tuto ideu podporuje Šlapetová freskou, kterou rozprostřela na bílou stěnu mezi dvěma patry galerie. Zaznamenala na ní mýty i rituální symboly prastarých civilizací. Její velkoformátové fotografie zaznamenávající setkání domorodců a astronautů vytvářejí symbolická zastavení pomyslné křížové cesty lidstva. Nebo je všechno opravdu jinak?

Barbora Šlapetová & Lukáš Rittstein: Všechno je jinak
Centrum současného umění Dox, Praha, do 8. června

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám