Hlavní obsah

Basa Marcuse Millera tvrdí funk i world music

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Mladí Ladí Jazz přiveze do Prahy legendárního baskytaristu Marcuse Millera, který 26. dubna v Roxy představí své nové album Afrodeezia. Kromě toho se můžete těšit na jazzové trio The Bad Plus, saxofonistu Orana Etkina, jazzovou zpěvačku a kytaristku Moniku Roscher nebo The Kandinsky Effect.

Marcus Miller: Afrodeezia

 
Článek

Hlavní hvězdou festivalu je letos americký jazzman Marcus Miller, který přiveze horkou novinku Afrodeezia (vychází 17. března u Blue Note). Jde o mix world music, jazzu a funku s mnoha hostujícími africkými muzikanty.

Miller je známý baskytarista, ale také kytarista, klávesista, saxofonista, skladatel a producent, který obdržel několik cen Grammy a spolupracoval s Milesem Davisem, Herbiem Hancockem, Arethou Franklinovou, Eltonem Johnem i Lutherem Vandrossem a mnoha dalšími.

Mládí strávil jako vyhledávaný studiový doprovodný muzikant a po patnácti letech se rozhodl pro sólo kariéru. Vydal desítky sólo alb jako Suddenly, Silver Rain, Another Side of Me, Free, Marcus,The Other tapes a Renaissance. Celkově se podílel jako producent, spoluautor a muzikant na vzniku asi 500 desek.

Zpěvačka Monika Roscher talentem roku 2014

„Na zahajovací večer festivalu přijala pozvání německá jazzová zpěvačka a kytaristka Monika Roscher, která patří mezi největší talenty tamní jazzové scény. Za své debutové album Failure in Wonderland obdržela cenu Talent roku 2014 německých jazzových cen Echo Jazz. Tato výjimečná zpěvačka a kytaristka oslňuje jemností svého hlasu, svěžestí hudebního pojetí i světovým zvukem jejích skladeb,“ upozornila za pořadatele Eliška Míkovcová.

Americké post-moderní trio The Kandinsky Effect, které v České republice vystoupí v sobotu 11. dubna úplně poprvé, představí originální jazz s prvky rocku, hip-hopu a elektronické hudby. Po sedmi letech se do Prahy vrací americké trio The Bad Plus, které je známé svými inovativními přístupy, jazzovými zpracováními slavných hitů a kombinacemi žánrů od jazzu, rocku, přes elektroniku až k moderní klasické hudbě.

Newyorský jazzový hudebník Oran Etkin předvede 22. dubna v Jazzdocku jedinečnou směs moderního jazzu a world music a 28. dubna, poslední večer festivalu Mladí Ladí Jazz 2015, bude patřit mladé rakouské pianistce, zpěvačce a skladatelce Susane Sawoff.

Tradičně proběhne v rámci festivalu také soutěž Jazz Fruit, která podporuje mladé talentované hudebníky. Vstupenky jsou již k dispozici v předprodejní síti Ticketstream. Pro mladší 26 let nabízí festival výrazné slevy, a lístky na hvězdné večery začínají už na 100 Kč. Více na mladiladijazz.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám