Hlavní obsah

Václav Noid Bárta o Eurosongu: Pokud to předem vzdáme, prohrajeme

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěváci Marta Jandová a Václav Noid Bárta představili tento týden písničku, se kterou budou reprezentovat Českou republiku na květnové soutěži Eurovision Song Contest. Jejich duet Hope Never Dies vybrala odborná porota. Finále šedesátého ročníku soutěže, která se uskuteční ve Vídni, odvysílá ČT 1 v přímém přenosu 23. května.

Foto: Právo - Petr Hloušek

Marta Jandová i Václav Noid Bárta věří, že Česká republika na letošním Eurosongu nebude poslední.

Článek

Skládal jste písničku Hope Never Dies s vědomím, že by se měla představit v Eurosongu?

Oslovil mě skladatel Ondřej Soukup, že je potřeba pro tu soutěž nějakou napsat. V té době jich prý už měl k dispozici asi třicet, ale neměl pocit, že je mezi nimi taková, která by mohla uspět. Napsal jsem tedy jednu, ale nebylo to ono. Přepsal jsem ji, vznikla i třetí verze, ale pořád jsem nebyl spokojen.

V té době napsal Ondřej Soukup také jednu skladbu a ta mi připadala dobrá. Řekl jsem si proto, že musím napsat lepší. A tak jsem jednou na kruhovém objezdu vzal do ruky telefon a rozhodl se, že si do něj napískám první melodii, která mě napadne, a písničku z ní pak dodělám doma. A přesně tak to bylo. Za dvě hodiny jsem byl hotový.

Je to variace té první písně?

Ne, je kompletně jiná. Dospěl jsem totiž k závěru, že cesta, kterou jsem u té první zvolil, nebyla pravá. Proto jsem se s ní tak trápil. Když jsem dal tu novou poslechnout rodině, reakce byly pozitivní. Má žena z ní měla husí kůži, což mi napovědělo, že je v pořádku.

Jak byste ji popsal?

Je to popová až poprocková skladba, která se trochu tváří, jako by byla titulková k nějakému filmu.

Skládal jste ji od začátku jako duet?

Protože už jsem věděl, že ji budu zpívat s Martou Jandovou, vznikala od začátku jako duet. U té první skladby to tak nebylo, tam jsem počítal s tím, že ji později rozdělím.

Vy jste věděl, že Hope Never Dies budete zpívat s Martou Jandovou?

Přesně tak. To, že na soutěž pojedeme my dva, jsme věděli nejdřív. Byli vybraní interpreti a pro ně se pak hledala písnička.

Kdo je autorem textu?

Napsala ho Tereza Šoralová, sestra zpěvačky Lucie Šoralové. Je v angličtině.

A je možné, že píseň v budoucnu přezpíváte i do češtiny?

Možné to je. Osobně si myslím, že český zpěvák by měl zpívat česky. Mám rád, když je text jazykově v pořádku, jsou zachovány důrazy na slabiky, zkrátka když je písnička zazpívána opravdu česky. Pro Eurosong jsme ale zvolili anglický text, protože si myslíme, že s českým bychom neměli velkou šanci.

Kabát, Tereza Kerndlová ani Gipsy.cz na Eurosongu v minulosti neuspěli. Pojedete do Vídně s despektem?

Vůbec ne, naopak pojedeme s přesvědčením, že to posuneme výš. Pokud to předem vzdáme, prohrajeme, to je jasné. Do všeho se musí jít na sto procent. Pevně věřím, že nebudeme poslední.

Jak dlouho na Eurosongu budete?

Podle posledních informací bychom měli být ve Vídni skoro deset dnů. Čekají nás rozhovory, prezentace a podobně. A pokud bychom se ze semifinále nedostali dál, neznamená to, že pojedeme domů. Alespoň já ne. Chci tam zůstat na finále klidně i jako divák. Bude to určitě velký zážitek.

Jak budete písničku prezentovat na pódiu?

Shodli jsme se s Martou na tom, že naše vystoupení nebude teatrální ani muzikálové. Bude skromné, čisté, ostatně takové, jak je udělaný videoklip, který jsme tento týden představili.

Budete ve Vídni vystupovat s živou kapelou?

To bohužel není možné. Podle pravidel to musí být halfplayback, tedy musíme zpívat naživo a hudba je předtočená. Na jevišti sice může být šest lidí, ale my budeme sami dva, abychom poutali pozornost na náš projev a emoce, které skladba má.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám