Hlavní obsah

Teorie všeho, film o ikoně naděje

Právo, Věra Míšková

Pět oscarových nominací si vysloužil film Teorie všeho, který ve čtvrtek vstupuje do českých kin. Scenárista Anthony McCarthen a režisér James Marsh v něm adaptovali biografickou knihu Cesta do nekonečna manželky Stephena Hawkinga, astrofyzika, který se zásadně podílel na rozpracování teorie velkého třesku.

Foto: CinemArt

Eddie Redmayne dostal za svůj výkon Oscara.

Článek

Mimořádný, fascinující příběh Stephena a jeho ženy Jane je příběhem lásky, která se dokázala vzepřít nejhorší nepřízni osudu. Nominován byl v kategoriích nejlepší film, mužský a ženský herecký výkon v hlavní roli, adaptovaný scénář a hudba. Hawkingův představitel, herec Eddie Redmayne, Oscara v neděli večer dostal.

V roce 1963 byl Stephen jako student kosmologie na univerzitě v Cambridgi rozhodnut najít „jednoduché, výmluvné vysvětlení“ vesmíru. Toho velkého, nekonečného. Jeho vlastní vesmír v té době ovládla studentka umění Jane Wildeová a oba měli mít před sebou krásný a úspěšný život.

Jenže osud jim ho naplánoval jinak. Bez ohledu na Stephenovu genialitu mu seslal do cesty strašlivou diagnózu: ve věku 21 let se zdravý a aktivní mladý muž dozvěděl, že má nevyléčitelnou chorobu: ALS čili amyotrofickou laterální sklerózu, později známou též jako Lou Gehrigova nemoc, s prognózou dvou let života. Během nich nemoc ovládne jeho končetiny a prakticky veškeré pohybové schopnosti.

Za hranicemi času

A tehdy začal příběh stejně neuvěřitelný jako dojemný, příběh o dvojici, která se stala doslova ikonou naděje. Neboť Jane, sama žena brilantního intelektu, se za Stephena provdala, má s ním tři děti, a provedla ho životem, který měl skončit v osmdesátých letech – a trvá dodnes.

Foto: CinemArt

Fascinující příběh Stephena a jeho ženy Jane.

„Tito dva mimořádní lidé položili pod mikroskop jak lásku, tak vesmír. Našli odpovědi, které hledali, nejen při pozorování hvězd a prostoru za nimi, ale také při pozorování sebe samých,“ tvrdí producentka filmu Lisa Bruceová.

Jane Stephena povzbuzovala, aby dokončil doktorát, který obsahuje jeho první teorii stvoření vesmíru. Pak se pustil do svého nejambicióznějšího vědeckého díla, do studia toho, čeho měl sám mít nejméně – času. A zatímco jeho tělo čelilo stále větším omezením, mozek pokračoval v objevování vnějších hranic teoretické fyziky.

Příprava na ALS

Obsadit roli nemocného vědce nebylo vůbec jednoduché. Nakonec padla volba na Eddieho Redmaynea, který se připravoval celé měsíce, aby byl schopen podat kvalitní výkon ve všech stadiích nemoci.

Foto: CinemArt

Eddie Redmayne jako Stephen Wawking.

Herec o roli říká: „Když jsem se setkal se Stephenem, všiml jsem si, že ,ano‘ vyjadřuje jakýmsi úsměvem a ,ne‘ je téměř úšklebek. Vše provádí jen pár obličejovými svaly, naučil jsem se tedy, jak je izolovat. Měl jsem kolem sebe výjimečný tým. Vzrušující na této roli byla možnost pracovat s lidmi, kteří jsou špičkou ve svém oboru.“

S přípravou mu pomáhali například hlasová trenérka Julia Wilson Dicksonová a choreograf Alex Reynolds. Ten se staral o to, aby byl herec schopen ztvárnit různá degenerativní stadia ALS na plátně tak, jak mu ukládá scénář.

Redmayne získal povolení k návštěvám pacientů s ALS na klinice i doma. „Cítil jsem zodpovědnost za to, abych ztvárnil skutečnou tvář nemoci. Za štěstí pak považuji, že jsem se mohl se Stephenem setkat, přičemž jsem se mu omluvil, že jsem studoval dějiny umění.“

„Musel před každou scénou přesně vědět, v jakém stadiu nemoc je,“ vzpomíná scenárista McCarten. „Měli jsme na to speciální tabulku a on se ptal: ,Je to čtvrté stadium hlasu?‘, nebo ,Teď mám tělo ve třetím stadiu?‘ Během jednoho dne například odehrál ,den 4,3‘ a druhý den se točila scéna z doby o 10 let dříve, takže ,den 2,7.‘ A každý den vyžadoval veškerý jeho talent, inteligenci a disciplínu.“

Celoživotní láska Jane

Představitelka Jane Wildeové Felicity Jonesová zase musela předvést svým způsobem schizofrenní pocity: v jednom okamžiku vyjádřit, jaké je milovat někoho, kdo trpí vysilujícím onemocněním, a zároveň ukázat zátěž, kterou to pro ni představuje.

„Jako herečka jsem byla vděčná za možnost hrát postavu v průběhu mnoha let,“ říká Jonesová, která se rovněž setkala se skutečnou Jane.

„Nikdy se nevzdává. Je oddaná svému životu se Stephenem, ale zároveň si zachovala smysl pro vlastní identitu. Bylo pro ni důležité uchovat si aspoň kousek vlastního života, kvůli tomu pokračovala ve studiích, i když o něj pečovala, vychovávala děti a starala se o rodinu. Co ta žena dokázala!“ obdivuje Jane Hawkingovou herečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám