Hlavní obsah

Pád Třetí říše se rozroste na trilogii

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín uvítal s nadšením první projekci filmu Elser, který má být druhou částí plánované trilogie režiséra Olivera Hirschbiegela, zahájené úspěšným snímkem Pád Třetí říše.

Článek

Aktuální film je o Georgu Elserovi, řemeslníkovi, který se rozhodl zabít Hitlera bombou v Mnichově už v roce 1939. Kdyby diktátor neměl štěstí a neodešel pár minut před výbuchem z místnosti, mohla válka probíhat úplně jinak, nebo by se vůbec nekonala.

Elsera hraje Christian Friedel, který si v prvních ohlasech vysloužil velkou pochvalu. V německy mluvících zemích je považován za nastupující hvězdu. Hrál mimo jiné i v Hanekeho Bílé stuze.

Foto: NFP

Drama Elser

Oliver Hirschbiegel je rovněž šikovný režisér, který kromě historického Pádu Třetí říše natočil třeba uznávaný thriller Das Experiment. Bohužel se v posledních letech trochu ztrapnil filmem o princezně Dianě, kterému se vysmívala celá Evropa. Recenze na film Diana byly hrozné jak ve Velké Británii, tak v ČR, SR nebo Polsku. Zatímco britský The Telegraph film popisuje jako „obzvláště příšerný”, Mirror napsal, že je jen „laciný”.

Reklama

Výběr článků

Načítám