Hlavní obsah

RECENZE: Vzrušující samota Eda Sheerana

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Jsem Ed Sheeran a má práce je vás bavit,“ prohodil britský zpěvák na začátku svého čtvrtečního pražského vystoupení a dal se do práce. Dělal ji s takovým zanícením a pokorou, že hravě splnil to, co slíbil. Diváky bavil a ještě je umělecky naplňoval.

Foto: Petr Hloušek

Ed Sheeran přiletěl na pražský koncert přímo z Los Angeles.

Článek

Ed Sheeran byl na pódiu sám. V ruce třímal kytaru, v hrdle mu trůnil překvapivě silný hlas s výrazným rozsahem a u nohou měl efekt zvaný looper. Do něj lze nahrát během koncertu instrumentální či pěveckou linku a on ji pak opakuje. Nadto lze směle přidat další a k tomu ještě vytvářet naživo nové.

Právě v looperu byl vtip Sheeranova koncertu. Pokud zrovna nezpíval některou z pomalých písní, pak byť byl sám, působilo to, jako když hraje s kapelou. Jeho skladby měly koncertní vzrušení i dynamiku, gradovaly leckdy až do monstrózně podaného finále a hlas i kytaru při tom obalovaly další zvuky.

Sheeran je andělský zpěvák. Je také rozervaný folkař, nekompromisní rocker a slušný rapper. Svůj hlas ovládá s bravurou, má ho příjemně sametový i provokativně „nakřáplý“ a zpívá přesně tak, aby jeho náladou dokreslil obsah textu. Několikrát si vynutil bezmála stoprocentní pozornost i ve chvílích, kdy nechával v akustice hokejové haly rozeznít pouze svůj hlas.

Při skladbě Lego House se nad hlavami fanoušků objevila srdce vyvedená v českých národních barvách, s vepsaným láskyplným vzkazem pro hvězdu večera. Sheeran si potom na jeden ze dvou stojanů od mikrofonu přivázal českou vlajku, která se objevila před ním na pódiu, později nechal fanoušky rozzářit nad hlavami jejich mobilní telefony a přiměl je také zpívat. V Give Me love dostali prostor pro sborový souzvuk těch z pravé a levé strany haly.

Největší kouzlo večera bylo v tom, že to všechno dokázal do příštího úterý stále ještě třiadvacetiletý zrzavý kluk z West Yorkshiru úplně sám.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ryan Keen se ujal skvěle role předskokana.

Obdiv si ostatně zaslouží i za to, že do role svého předskokana prosadil jiného britského písničkáře Ryana Keena. Chlapíka, který mu nasazením, entuziasmem a snad i hudebními nápady může jednou – řečeno sportovní terminologií – pěkně šlapat na paty.

Ed Sheeran, Ryan Keen
Tipsport Arena, Praha, 12. února

Celkové hodnocení: 95%

Reklama

Výběr článků

Načítám