Hlavní obsah

Architekt Becker: Pracujeme hlavně se světlem

Právo, Jan Šída

V rámci výstavy Cena Miese van der Rohe 2013, která probíhá v pražském Veletržním paláci, přijel do hlavního města dánský architekt Louis Becker.

Foto: Jan Šída, Právo

Dánský architekt Louis Becker představil na přednášce ve Veletržním paláci vize moderní architektury.

Článek

Hlavní partner a umělecký ředitel architektonické kanceláře Henning Larsen Architect, laureáta soutěže za realizaci koncertní síně Harpa v Reykjavíku, měl ve čtvrtek večer přednášku Lidé, prostor a denní světlo. Kromě Národní galerie se na ní podílelo nakladatelství Zlatý řez a Velvyslanectví Dánského království.

Mies van der Rohe Award existuje již dvacet pět let a vždy jednou za dva roky uděluje porota dvě ocenění, za nejvýznamnější architektonickou realizaci a nejvýraznější talent. Jejím hlavním cílem je podpořit tvořivost v oblasti moderní architektury.

„Naprosto zásadní je, aby každá naše stavba žila v interakci s lidmi. Zaměřujeme se proto především na přírodní světlo. Ve Skandinávii je ho málo, a proto s ním pracujeme a snažíme se ho smysluplně spojit s umělými zdroji,“ uvedl Becker na úvod přednášky.

Díky projekci mohl každou stavbu studia detailně popsat, často vysvětloval i zdánlivé maličkosti, jako třeba důvod umístění okna či koncepci schodiště jako místa setkávání a výstavního i přednáškového prostoru na univerzitě.

„Vždy si na začátku definujeme, co je hlavní cíl nového projektu. Integrujeme do něj i projektanty, diskutujeme s klientem a chceme, aby naše stavby působily příjemně na lidi,“ vysvětlil Becker.

Úspěch studia

Protože klade studio velký důraz na vizi stavby, má úspěchy po celém světě. S jeho realizacemi se lze setkat ve dvaceti zemích. Zaměřuje se na univerzitní budovy, urbanistické projekty i sídla soukromých společností. Spolupracuje s architekty i designéry v sedmi kancelářích po celém světě.

Louis Becker zdůraznil, že každý stavební projekt, který vytvářejí, musí být kulturně citlivý a vycházet z architektonické tradice dané země. A to je jeden z důvodů, proč má kancelář Henning Larsen Architect takový globální úspěch.

Přednášku, která byla tlumočena do českého jazyka, navštívily i výrazné osobnosti tuzemské kulturní scény. Například hlavní kurátor Národní galerie Adam Budak nebo renomovaný architekt Ladislav Lábus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám