Hlavní obsah

Brian May: Nového zpěváka jsme nehledali

Právo, Překlad: Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Queen vydala nedávno výběrové album Forever, na kterém jsou balady a písničky o lásce. Kapela navíc oznámila termíny nadcházejícího evropského turné a 17. února 2015 vystoupí v pražské O2 areně. Rozhovor s jejím kytaristou a zakladatelem Brianem Mayem poskytla Právu exkluzivně společnost Universal Music.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Adam Lambert a Brian May, zpěvák a kytarista současných Queen.

Článek

Vydali jste výběrovou kolekci Queen Forever. Jak jste na ni vybírali písně?

Dát dohromady seznam písniček bylo peklo. Mysleli byste si, že prostě jen vyberete několik skladeb, ale my jsme se snažili vybrat takové, které by zachytily vývoj ducha Queen. Bylo těžké se rozhodnout, co vynechat. Začali jsme s představou, že to budou písně o lásce, nikoli hity. A jak bylo těžké udělat dvojalbum, ještě horší to bylo s jedním albem, protože toho musíte tolik vynechat.

Deluxe edice obsahuje píseň There Must Be More To Life Than This, v níž zpívá Michael Jackson. Jak ke spolupráci s ním došlo a proč píseň vyšla až nyní?

There Must Be More To Life Than This s Michaelem Jacksonem nebyla ve své době koncipována jako hotová věc. Měli jsme písničku, kterou přinesl Freddie, hráli jsme si s ní, nahráli první demosnímek, ale řekli jsme si pak, že potřebuje víc práce, a dali jsme ji stranou. Jednoho večera byl Freddie u Michaela doma v jeho studiu. Řekli si, že ji zkusí nahrát, vznikla další verze, ale to je všechno, co se stalo. Nicméně nahrávky obou verzí pronikly na veřejnost a ve velmi špatné kvalitě jsou dostupné na internetu. My jsme měli původní verze, takže jsme je mohli dát dohromady, porovnat je a s pomocí různých nástrojů je na sebe napasovat. Vznikla velmi zajímavá skladba, kterou ale dlouho neuslyšíte, protože i když jsme s vlastníky Michaelových práv jednali, nechtějí z různých důvodů, aby to šlo ven. Verze na albu Forever je remix od Williama Orbita, který se dost povedl, protože zní, jako bychom hráli všichni dohromady. To je ovšem iluze, protože jsme společně nikdy nehráli.

Jaký měl Jackson s Mercurym vztah?

Michael Freddieho miloval. Nahlížel na něho jako na hudební vzor. A miloval naši kapelu, jeden čas dokonce chodil poměrně často na naše koncerty. Mám s ním nějaké fotky ze zákulisí v Madison Square Garden v osmdesátých letech. Miloval to, byl opravdu nadšený. Líbila se mu naše show, naše světla. Chtěl být rockový. To si o něm lidé často neuvědomují. Opravdu se viděl jako rocková hvězda, a vlastně k tomu měl všechny atributy.

Podpořili jste RED, kampaň bojující proti AIDS. Jak přesně?

Když náš zpěvák Freddie Mercury umíral, oznámil, že umírá na AIDS, což bylo velmi zásadní, protože to bylo stigmatizující. Díky tomu, že to udělal, jsme mohli založit Freddie Mercury Phoenix Trust a získávat peníze pro různé spolky a projekty, které bojují s AIDS. Nechci, aby si lidé Freddieho pamatovali jen v souvislosti se smrtí nebo nemocí. Bude navždy především zpěvák. Ale je tu možnost pomáhat světu jeho jménem. Takže když díky Bonovi, který na kampani RED pracuje, přišla možnost věnovat píseň na výdělek pro tento projekt, byli jsme pro. Darovali jsme remix od Williama Orbita a jsme rádi, že Freddie může i dnes přispět k boji proti AIDS. Výtěžek sponzoruje lék, který brání přenosu viru z matky na dítě. Ten lék existuje, ale je třeba ho dostat k lidem, kteří ho potřebují.

Koncertujete nyní s Adamem Lambertem. Jak k tomu došlo?

Zpěváka jsme nehledali. Jsme spokojení se svými životy, jsme šťastní a zaměstnaní, proto jsme netrávili čas hledáním nového Freddieho. Najednou se ale objevil tenhle kluk, který nejenže umí zazpívat všechny naše písně, ale umí je zpívat skvěle! Má neuvěřitelný rozsah. Také je skvělá osobnost. Je to přirozený bavič, je vtipný, má v sobě lehkost. Umí v tom chodit a nemusí se snažit být jako Freddie. Může být sám sebou a funguje to. Poprvé jsme ho potkali před více než pěti lety, na nic jsme nespěchali, ale sladili jsme naše plány a řekli jsme si, že to zkusíme.

Reklama

Výběr článků

Načítám