Hlavní obsah

V Brně vydražili pozdně gotický deskový obraz za 3,1 miliónu

– Brno

Za 3,1 miliónu korun se v sobotu v Brně vydražil deskový obraz od Mistra Litoměřického oltáře ze španělské soukromé sbírky. Získal jej neznámý kupec, který přihazoval po telefonu. O obraz svedl dramatický souboj se zájemcem v sále. Dražba začínala na částce 820 tisíc korun. Milovníci umění, kteří se shromáždili v aukční síni na Hlinkách, nakonec licitaci ocenili potleskem.

Foto: ČTK

Obraz Mistra Litoměřického oltáře

Článek

Obraz kdysi představoval vnitřní stranu levého křídla takzvaného Strahovského oltáře, jehož zbývající část vlastní kanonie premonstrátů v Praze. Námětem draženého obrazu je biblické vraždění neviňátek. Autor jej namaloval temperami na dřevěnou desku o rozměrech přibližně 57 krát 35 centimetrů.

Mistr Litoměřického oltáře tvořil v Praze na počátku 16. století, tedy v období pozdní gotiky a počátku renesance. Spolu s Benediktem Rejtem dokonce podle odborníků patří k nejvýznamnějším představitelům výtvarného umění jagellonských Čech. Vrcholem jeho tvorby je Svatováclavský cyklus v kapli katedrály na Pražském hradě.

Foto: ČTK

Obraz Mistra Litoměřického oltáře

Aukční síň Zezula v katalogu uvádí, že obraz získal vývozní povolení španělského ministerstva kultury. Jak a kdy se dostal z českých zemí za hranice, katalog nezmiňuje. Aukce díla podobného stáří a významu je v Brně výjimečnou událostí.

Foto: Zezula dům Aukční, ČTK

V Brně se 6. prosince na aukci umění a starožitností se prodala olejomalba Klanění pastýřů od Simona del Tintoreho za vyvolávací cenu 900 000 korun.

V sobotní aukci se prodala také olejomalba Klanění pastýřů od italského barokního malíře Simona del Tintoreho (1630 až 1708) ze zahraniční soukromé sbírky, a to za vyvolávací cenu 900 tisíc korun.

Nového majitele našel unikátní návrh Suprematistické konvice od ruského avantgardního umělce Kazimira Maleviče. Porcelánová konvice svým nepravidelným geometrickým tvarem připomíná například lokomotivu. Prodala se za vyvolávací cenu 324 tisíc korun.

Foto: Zezula dům Aukční, ČTK

Porcelánová Suprematistická konvice od ruského výtvarníka Kazimira Maleviče se prodala za vyvolávací cenu 324 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám