Hlavní obsah

Aukční salón výtvarníků pro Konto Bariéry letos už podvanácté

Právo, Peter Kováč

Nadace Charty 77 pořádá už 12. aukční salón výtvarníků pro Konto Bariéry. Tento salón je nejen největší charitativní aukcí s díly českých výtvarníků, ale současně také nekomerční přehlídka současné výtvarné scény napříč generacemi i žánry.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Na snímku plastika s názvem Fešák Rudolf od Petra Ševčíka s vyvolávací cenou 3000 korun

Článek

Nadace letos ve formě darů shromáždila pět stovek obrazů, grafik a soch od 436 českých výtvarníků.

Dražba tentokrát ve Veletržním paláci

Od čtvrtka do 12. prosince jsou všechna díla k vidění ve Veletržním paláci v Praze, protože hostitelem přehlídky a následné aukce se letos stala Národní galerie. Svými díly jsou zastoupeny takové veličiny, jako jsou Jiří Anderle, Adolf Born, Jiří David, Ivan Exner, Krištof Kintera, Stanislav Kolíbal, Petr Nikl, Michael Rittstein, Zdeněk Sýkora nebo Jiří Šuhájek.

Tradičně nejdražším exponátem je nádherný sklářský objekt Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové, jehož dražba začne na částce 85 tisíc korun.

Aukční salon zakončí v neděli 14. prosince ve Veletržním paláci dražba vystavených děl. Je to příležitost, jak za mnohdy jen symbolické finanční částky v řádu několika tisíců získat hodnotné umělecké dílo.

Z výtěžku dražby Konto Bariéry financuje stipendia pro studenty s těžkým zdravotním handicapem. Na poslední aukci se utržilo přes pět miliónů, letos očekávají pořadatelé ještě vyšší částku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám