Hlavní obsah

Zemřel Petr Skoumal

• Aktualizováno

Ve věku 76 let zemřel v neděli hudebník Petr Skoumal, autor nesmrtelných dětských písniček, ale i písní pro dospělé a filmových skladeb. Skoumal podlehl dlouhé nemoci, potvrdil ČTK jeho přítel a spolupracovník Michal Prokop.

Foto: Profimedia.cz

Petr Skoumal

Článek

Skoumala lidé znají především díky skladbám z večerníčků o králících z klobouku Bobovi a Bobkovi, o Patovi a Matovi, o Maxipsu Fíkovi nebo o Včelích medvídcích. Známé jsou jeho písničky Když jde malý bobr spát nebo Kdyby prase mělo křídla.

Petr Skoumal složil hudbu mimo jiné k večerníčkům o Maxipsu Fíkovi a králících z klobouku

Skoumal vystudoval pražskou konzervatoř, obor dirigování.

Už v 60. letech ho proslavila jeho vystoupení s Janem Vodňanským v Činoherním klubu, která jim komunistický režim pro jejich smysl pro ironii zakázal. Letos v květnu například uplynulo 45 let od chvíle, co mělo na jevišti klubu premiéru jejich představení S úsměvem idiota. Při té příležitosti oba umělci uvedli výběr písní, situačních koláží, říkadel a improvizací.

Vodňanský nedokázal vypíchnout jeden konkrétní moment, který mu utkvěl v paměti. "Těch vzpomínek jsou tisíce, tisíce mimořádných momentů," řekl. Když společně skládali písně, jednalo se prý o takové prolnutí, že je podepisovali výhradně jako autorská dvojice.  "Petr byl o tři roky starší a jako jediný z nás měl uměleckou školu, proto jsem ho respektoval jako vedoucího," řekl Vodňanský ČTK.

Skoumal spolupracoval i s Janem Burianem a mimo jiné je autorem hudby hitu Michala Prokopa Kolej Yesterday.

Od 80. let se věnoval vlastní tvorbě. Vydal písničkářská alba jako Poločas rozpadu nebo ... se nezblázni.

Zkomponoval ale také hudbu k řadě filmů v čele se snímky Nejistá sezóna, Jára Cimrman ležící, spící nebo Rozpuštěný a vypuštěný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám