Hlavní obsah

Ruští poslanci zvažují zákaz hollywoodských filmů

Novinky, Stanislav Dvořák

Stále ostřejší konflikt Západu a Ruska se přenesl i do filmu. Rusové nyní diskutují o zákazu hollywoodských filmů jako odpovědi na sankce. Mnohé z filmů jsou prý urážlivé, protože jsou v nich negativní ruské postavy.

Foto: Profimedia.cz

Herec Kenneth Branagh si to momentálně u Rusů rozlil, hrál zlého oligarchu.

Článek

Podle některých Rusů filmy jako The Avengers a Jack Ryan: Shadow Recruit démonizují Rusko. Ruský režisér Jurij Kara žádá zákaz amerických filmů, dokud USA nezruší sankce, které následovaly po napadení Ukrajiny. „Hollywood by vyvinul tlak na Obamu a ten by sankce zrušil,” domnívá se.

Poslanec a také režisér Stanislav Govoruchin, který řídil mimo jiné předvolební kampaň Vladimira Putina, se domnívá, že by bylo dobré „omezit přítomnost hollywoodských filmů v ruských kinech”. Zmínil to minulý týden na akci Všeruské lidové fronty, kterou nechal založit sám Putin. Americký list The Hollywood Reporter poté napsal, že uzavření ruského trhu by zasáhlo Hollywood zásadním způsobem. V roce 2013 tržby ruských kin dosáhly zhruba 1,3 miliardy dolarů a většinu z toho vydělaly americké filmy. Jiná věc je, že by ruská kina zřejmě začala krachovat, kdyby je už nepromítala.

“Hollywoodské filmy zajišťují stabilní přísun publika, což vede k tomu, že se otevírá více kin a nakonec to pomáhá i ruské produkci,” řekl šéf moskevské společnosti AMedia Alexander Akopov.

I sám Govoruchin připouští, že ruský film neumí nahradit výpadek americké produkce. Ale mohlo by se prý promítat více tureckých, korejských, japonských, íránských nebo případně evropských filmů.

Aby mládež nebyla zmatená...

Protesty ruských politiků proti filmům nabývají někdy až groteskních rozměrů. Třeba film Indiana Jones a království křišťálové lebky napadali hlavně komunisté, protože prý „zkresloval sovětskou zahraniční politiku v padesátých letech”.

Aktuálně je nejvíce nenáviděným hercem Kenneth Branagh, protože hrál zápornou postavu oligarchy Viktora Čerevina ve filmu Jack Ryan: Shadow Recruit.

„V některých filmech je přítomna protispolečenská a protiruská rétorika, z čehož je mladá generace zmatená,” postěžoval si první zástupce tajemníka ruské Veřejné komory Vladislav Grib, podle něhož mají dnes ruské filmy problém dostat se k divákovi.

Ruští občané si prý cenzuru přejí

Podle ruského průzkumu nezávislého střediska Levada z roku 2013 si více než polovina Rusů přeje cenzuru. Filmy a knihy ”ohrožující mravnost” by se podle nich měly zakázat. Asi 30 procent účastníků si přeje alespoň omezení „nemravného“ obsahu. Pouze 18 procent bylo proti cenzuře.

Radikálních názorů navíc časem přibývá. Ještě v roce 2002 podporovala cenzuru uměleckých děl méně než polovina Rusů.

Reklama

Výběr článků

Načítám