Hlavní obsah

Dvořákova Praha zahájila hvězdami

Právo, vla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva světové sólisty si festival Dvořákova Praha vybral pro první koncerty. Pondělní zahájení ovládl v Rudolfinu houslista Josef Špaček, úterní hostování polských umělců klavírista Krystian Zimerman.

Foto: Petr Horník, Právo

Dirigent Jiří Bělohlávek

Článek

Zahájení s Českou filharmonií pod vedením Jiřího Bělohlávka bylo zcela „dvořákovské“. Filharmonici nabídli publiku i „ochutnávku“ z právě vydané kolekce skladatelových symfonií přednesem 3. symfonie Es dur.

Před ní však nadchl Josef Špaček virtuózním podáním Houslového koncertu a moll s oduševnělou zpěvností a citovostí v nejlepších tradicích české školy. Dobrým nápadem bylo i zařazení novodobé premiéry Dvořákova Slavnostního zpěvu.

Foto: Foto Supraphon – Radovan Šubín

Josef Špaček ml. je nejmladší koncertní mistr v historii České filharmonie.

Druhý den nabídl Národní rozhlasový symfonický orchestr z Katovic s německým šéfdirigentem Alexanderem Liebreichem. Večer ale patřil hlavně jejich sólistovi Krystianu Zimermanovi. Brahmsův Klavírní koncert č. 1 d moll zahrál s úchvatným podáním a dokonalou technikou. S úsměvem přešel i lapsus publika tleskajícího již po druhé větě.

Z dalšího programu večera zaujala i Lutoslawského Smuteční hudba pro smyčce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám