Hlavní obsah

Olomouckou galerii Caesar obsadily kresby jazzmana Opravila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostory olomoucké galerie Caesar obsadily kresby olomouckého jazzmana Milana Opravila. Výstava dostala název Jazzman z města želví nálady a je vzpomínkou na jednu z ikon olomoucké hudební scény, zakladatele skupiny Free Jazz Trio. Autora představuje nejen jako svéráznou muzikantskou osobnost, ale rovněž jako osobitého kreslíře a vtipného komentátora olomoucké reality posledních let.

Foto: ČTK

Prostory olomoucké galerie Caesar představily 19. srpna kresby olomouckého jazzmana Milana Opravila, na snímku saxofonisté Josef Bláha (vlevo) a Petr Löffler, v pozadí na archivní fotografii autor Milan Opravil.

Článek

„Uspořádali jsme mu výstavu, neboť jsme zjistili v jeho pozůstalosti, že byl kromě aktivního muzikanta i kreslířem. Dělal spoustu zajímavých kreseb, vtipně komentoval život v Olomouci,” řekl galerista Milan Schubert.

Pro mnohé byla podoba Opravila, který zemřel na konci roku 2012, jako kreslíře novinkou. „Já jsem ho vnímal pouze jako muzikanta. O jeho malování jsem skoro nic nevěděl, to si dělal spíš pro sebe, skrytě. Je to jeho první výstava," řekl člen kapely, baskytarista Luděk Záruba.

Foto: ČTK

Z vystaveného díla Milana Opravila

Na expozici mohou návštěvníci spatřit například obálky, které autor posílal svým přátelům, k vidění jsou i návrhy novoročních nebo vánočních přání. Nechybějí ani kresby, které posílal kolegům v práci a na nichž komentoval jejich pracovní činnost či události na úřadě. Opravil pracoval na magistrátním stavebním odboru. „Kresby jsou humorné samy o sobě, zároveň je doplňoval humornými texty," dodal Schubert.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Milan Opravil byl zakládajícím členem Free Jazz Tria Olomouc, které se v premiéře představilo v únoru 1972. Kapela vznikla ze skupiny moderního jazzu Jazz Q.E.V. vedené pianistou Emilem Viklickým. Po jeho odchodu na vojnu se zbylé trio rozhodlo pokračovat dál bez piana a změnit stylové zaměření na free jazz. Z kapely Opravil později odešel ze zdravotních důvodů. Free Jazz Trio však funguje na olomoucké scéně dál.

Reklama

Výběr článků

Načítám