Hlavní obsah

Nádhera a erotičnost v císařské Praze

Právo, Peter Kováč

Nádhera a erotičnost v císařské Praze je podtitul výstavy o slavném dvorním malíři Rudolfa II. Bartholomeovi Sprangerovi, kterou chystá na konec roku Metropolitní muzeum v New Yorku. Po výstavě o Praze doby Karla IV. v roce 2005 je to opět další pražské téma, které se objeví v reprezentační podobě v jednom z největších muzeí světa.

Foto: katalog rudolfinské výstavy v Praze.

Bartolomeus Spranger: Venuše a Adonis, obraz z majetku Uměleckohistorického muzea ve Vídni

Článek

Bartholomeus Spranger se narodil v roce 1546 v Antverpách. Po pobytu ve Francii a Itálii vstoupil do služeb Habsburků a někdy kolem roku 1580 se objevil v Praze. Je jedním z hlavních představitelů severského manýrismu. Císaře Rudolfa II. fascinoval alegorickými obrazy, kde hlavní roli hrály ženské akty v nejrůznějších polohách. Byl to erotismus zamaskovaný v mytologickém hávu.

V propagačních tiskovinách se New York chlubí, že jde o první velkou Sprangerovu výstavu s četnými zápůjčkami z velkých světových muzeí i ze soukromých sbírek. V New Yorku budou k vidění především obrazy, které namaloval během třicet let v Praze. Umělec v Čechách také 27. září 1611 zemřel.

Výstava Splendor and Eroticism in Imperial Prague v New Yorku začne 4. listopadu a potrvá do 1. února. Katalog (350 stran a 350 reprodukcí) chystá nakladatelství Yale University Press, hlavním autorem je kurátorka výstavy Sally Metzlerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám