Hlavní obsah

Dee Dee zpívá Billie. Držitelka 3 Grammy se v Praze pokloní legendární Billie Holiday

Novinky, Stanislav Dvořák

Jedna z nejlepších amerických zpěvaček Dee Dee Bridgewater, která je majitelkou tří cen Grammy, se svým koncertem 23. listopadu ve velkém sále pražské Lucerny pokloní zřejmě nejlegendárnější ženě v dějinách jazzu - Billie Holiday. Zpěvačka chystá program k poslední nahrávce Eleanora Fagan (1917-1959): To Billie With Love From Dee Dee, kde přezpívala právě známé skladby z repertoáru Billie.

Článek

“Tímto albem jsem vyjádřila obrovský respekt a obdiv zpěvačce, díky níž jsem se já i další zpěváci mohli vydat na hudební dráhu,” řekla Dee Dee, která ztvárnila roli Billie Holiday v divadelním představení Lady Day uvedeném v Paříži a Londýně v letech 1986 a 1987.

Zpěvačka už u nás dvakrát s úspěchem vystupovala. Ve světě hudby je známá čtyřicet let především jako interpretka jazzových standardů. Například v roce 1997 vzdala poctu Elle Fitzgeraldové na cédéčku Dear Ella a v roce 1995 Horaci Silverovi na albu Love and Peace: A Tribute to Horace Silver.

“U alba Eleanora Fagan jsem chtěla, aby bylo jiné - modernější a oslavné, ne nahrávka, která je temná a patetická. Chtěla jsem, aby znělo radostně. Určitě jsem ji nechtěla imitovat,” vysvětlila Dee Dee.

Album, na něž nazpívala klasiky jako Good Morning Heartache, Lover Man, Mother’s Son-in-Law, You’ve Changed, Fine and Mellow a další, získalo přízeň kritiky a ocenění Grammy. O aranže se jí postaral pianista Edsel Gomez, na desce se podíleli také James Carter, Christian McBride a Lewis Nash.

Vstupenky jsou v předprodeji v síti Ticketpro.

Reklama

Výběr článků

Načítám