Hlavní obsah

RECENZE: Mighty Sounds důstojně završil první dekádu

Právo, Milan Slezák, Jan Šída

Letošní ročník festivalu Mighty Sounds, zaměřeného na ska, reggae, punk a spřízněné žánry, se nesl na vlně velkého očekávání. Desetileté výročí je koneckonců v životě tuzemských festivalů výraznou metou. Proto organizátoři slibovali, že dekádu završí velkolepou akcí. Přišlo na ni patnáct tisíc diváků.

Foto: PRÁVO – Jan Šída

Dropkinck Murphys se role hlavních hvězd zhostili se ctí.

Článek

Hvězda byla z Bostonu

Hlavní hvězdou byli bostonští Dropkick Murphys, kteří se věnují stylu celtic punk, směsi irské lidové hudby, punk rocku a stadiónového rocku. Ačkoli kapela překonávala mírné technické problémy, nenechala se tím deprimovat. Když posléze zařadila i svou verzi písně skupiny AC/DC TNT, získala si fanoušky definitivně a svou úlohu splnila beze zbytku.

Nadnárodní, v Německu sídlící soubor Irie Révoltés přivezl šťavnaté ska okořeněné latinskými rytmy, hip-hopem i punkem. Zpočátku se zdálo, že zahraje na revoluční strunu, protože rozbalil obrovský transparent s nápisem Allez (francouzsky kupředu). Nakonec ale došlo spíše na malou plážovou revoluci, když kapela spolu s organizátory festivalu změnila pódium v místo rozpustilého happeningu s ručníky či nafukovacími míči.

Lekci z pohybu a agresivního hudebního projevu servírovali Barb Wire Dolls. Řecko-americké punkové skupině vévodila zpěvačka Isis Queen, která dávala svou lascivní sexualitu cele ve prospěch povedené show.

Foto: Právo - Jan Šída

Isis Queen, zpěvačka Barb Wire Dolls byla nepřehlednutelnou osobností.

Dvojice punkových veteránů z Velké Británie, skupiny GBH a Anti Nowhere League, připomněla, že stará otřepaná fráze o nesmrtelnosti punku do jisté míry platí stále. Návštěvník festivalu má rád ale i o něco současnější zvuk. Toho se mohl dočkat například od švédských streetpunkových Perkele či téměř poppunkových Deadline.

A nebyl by to Mighty Sounds, kdyby ignoroval scénu psychobilly. Rakouská kapela Bloodsucking Zombies From Outer Space má kromě správně potemnělé hudby velice dobře zvládnutou i pódiovou image a její masky jsou téměř mrtvolně dokonalé. Z podobného hudebního soudku byli třeba i tuzemští Green Monster. A potěšitelné je, že za zahraničními soubory nijak nezaostávají.

Tento fakt lze v podstatě zobecnit. Domácí soubory za svými zahraničními kolegy na festivalu nikterak kvalitativně nepokulhávaly a byly schopny jim konkurovat.

Mighty Sounds
Tábor-Čápův dvůr, 11.–13. července

Celkové hodnocení 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám