Hlavní obsah

Steven Seagal se zdržel. Rock for People jede zatím bez něj

Právo, Jaroslav Špulák
Hradec Králové

Trpělivostí se museli hned na začátku vyzbrojit návštěvníci prvního dne festivalu Rock for People v Hradci Králové. Herec, bojový umělec a pro čtvrtek především bluesový zpěvák a kytarista Steven Seagal se zdržel ve Francii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Manu Chao vystoupil se skupinou La Ventura.

Článek

Podle sdělení pořadatelů Rock for People došlo k problému při odletu, a tak Seagal začátek svého koncertu, který byl naplánován na dobu krátce po devatenácté hodině, nestihl. Do České republiky by měl přiletět později a na festivalu vystoupí kolem půlnoci na menší scéně, než která pro něho byla původně nachystána.

Čtvrteční festivalový podvečer tak přišel o první hudební hádanku, tím spíš, když o Seagalových hudebních schopnostech přicházejí z různých koutů světa různé zprávy.

Hlavními hvězdami jsou skotští Biffy Clyro a Francouz Manu Chao. Biffy Clyro přijeli do Festivalparku už pozdě odpoledne. Absolvovali setkání s fanoušky, kteří je vyhráli v rozhlasových soutěžích, a o půl osmé večer uspořádali dlouhou autogramiádu. Skupina vystoupí až v noci stejně jako britský zpěvák Tom Odel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

The Tap Tap na festivalu Rock for People

Manu Chao, který hvězdou jednoho z předchozích ročníků, přijel do Festivalparku již ve středu večer na úvodní Večírek pro nedočkavé. Zdržoval se ve festivalovém baru a zahalen v kapuci působil velmi nenápadně. Svůj koncert ale začal velice energicky. On a jeho skupina ve dvacet hodin vtrhli na pódium a s prvními tóny jejich písní začalo publikum tančit. Směs world music, reggae, ska a jistě i punku má v jeho podání povzbuzující charakter.

Biffy Clyro si pamatují koncerty v ČR

Skotská skupina Biffy Clyro se dala dohromady už v roce 1995. Loni jí vyšla deska Opposite a vyprodala pražský klub Roxy. Na otázky Práva odpověděl zpěvák a kytarista Simon Neil.

  • Jde o vaši třetí návštěvu České republiky. Pamatujete si předchozí dva koncerty v Praze?

Ano, pamatuji. Poprvé, mohlo to být tak před třemi lety, to bylo to v takovém malém klubu (Lucerna Music Bar, pozn. aut.). Vůbec jsme nevěděli, co od toho máme čekat, byl to první koncert u vás. Neznali jsme zdejší fanoušky, takže jsme byli trochu nervózní. Publikum ale nakonec bylo skvělé. Podruhé jsme s nimi byli více spojení a zdálo se mi, že i lidé nás přivítali vřeleji.

  • Máte poměrně nabitou sezónu. Víte při každém koncertě, ve které zemi právě jste?

Ještě nikdy jsme sami sebe tak moc neztratili. Zatím naštěstí vždycky víme, ve které zemi a na kterém kontinentě se nacházíme. Vím, že existují takové kapely, kterým je to jedno, ale mezi takové nechceme patřit. Můžu skoro jistě říct, že teď jsme v Česku.

Pravda je, že když jsme na turné čtyři týdny a každý den máme koncert, musíme si to občas připomenout. Ale vzhledem k tomu, že pijeme častěji vodu než pivo, jsme vcelku při smyslech.

(Katarína Straková)

Ve čtvrtek odpoledne a v podvečer se na festivalu představili mimo jiné The Tap Tap, Mandrage, Divokej Bill, Imodium a spousta dalších. Hraje se na dvanácti scénách, naživo na polovině z nich. Na festivalu se promítají filmy v pobočce kina Aero, na mnoha místech se tančí. Podle prvních odhadů je na festivalu asi patnáct tisíc diváků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám