Hlavní obsah

Česká televize se omluvila za výroky v pořadu s romskými muzikanty

Praha

Česká televize se omluvila za nešťastné výroky moderátorů posledního dílu pořadu Tečka páteční noci, který se věnoval tématu současných romských kapel a obecně romské tematice. Některá vyjádření podle ČT původní dramaturgický záměr porušila, nebyla však míněna jako urážka či xenofobní nebo rasistický projev, sdělila mluvčí Alžběta Plívová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České televize na Kavčích horách

Článek

Z pořadu se rozhodla odejít kreativní producentka Kamila Zlatušková, informoval server iDnes.cz, který na kritiku upozornil.

V pořadu, který uváděli dokumentární režisér Martin Dušek a Adéla Elbel ze skupiny Čokovoko, vystoupily kapely Gulo Čar a Smola a Hrušky. Podle muzikantů televize porušila etický kodex, když je moderátor zesměšňoval a urážel kvůli jejich původu. Vadilo jim také, že moderátoři předváděli "vlastní show plnou arogance a přinejmenším hodně špatných vtipů".

"Takové ponižování, urážky a snahu o bulvarizaci a zacházení s muzikanty jsme ještě nezažili. Následně vystoupit a kvalitně zahrát naši hudbu bylo velmi těžké, jak jsme byli znechuceni. To nejhorší bylo, že nikdo nevěnoval pozornost tomu, o čem zpíváme. Zpíváme spoustu věcí o romských tématech, ale moderátoři se pouze soustředili na to, jak nás shodit a chytat za slova," citoval iDnes Jiřího Majzlíka z kapely Gulo Čar.

„Nešťastná vyjádření”

ČT připouští, že některá vyjádření byla nešťastná a porušila původní dramaturgický záměr. "Nebyla však míněna jako urážka či xenofobní nebo rasistický projev," uvedla mluvčí ČT, a nesouhlasí tak s přirovnáním k případu, který v nedávné době řešila veřejnoprávní televize na Slovensku.

"Česká televize se nicméně za pochybení moderátorů i dramaturgie pořadu omlouvá a přijímá rezignaci Kamily Zlatuškové na další vedení brněnské Tečky páteční noci," dodala Plívová.

Celou kauzu pak Zlatušková považuje za velké nedorozumění. "Pořad Tečka páteční noci tímto předávám své kolegyni Jiřině Budíkové, protože dlouhodobě nejsem schopna skloubit představu progresivního pořadu s formátem živého vysílání," poznamenala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám