Hlavní obsah

Na červeném koberci v Cannes pózovaly Kidmanová, Coppolová či Mastroianniová

Ve francouzském letovisku Cannes začal ve středu večer 67. ročník prestižního mezinárodního filmového festivalu. Do hlavní soutěžní přehlídky bylo nominováno 18 snímků, filmový svátek ale po příchodu hvězd po slavném červeném koberci odstartoval tradičně nesoutěžním dílem, a to kontroverzním americkým filmem o bývalé monacké kněžně Grace Kellyové.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Cannes odstartoval 67. ročník filmového festivaluVideo: Reuters

 
Článek

Při uvítací ceremonii, které předsedal francouzský herec Lambert Wilson, pózovali na schodišti festivalového paláce například novozélandská režisérka Jane Campionová, její americká kolegyně Sofia Coppolová, francouzská herečka Carole Bouquetová či americký herec Willem Dafoe. Také francouzsko-italská herečka Chiara Mastroianniová, která s režisérem Alfonsem Cuaronem festival formálně zahájila. Portrét jejího slavného otce Marcella, který zemřel v roce 1996 v Paříži, je na hlavním plakátu festivalu.

Největší pozornost vzbudila hollywoodská hvězda Nicole Kidmanová, ztvárňující titulní roli v životopisném dramatu Grace, kněžna monacká. Monacká knížecí rodina film bojkotuje a tvrdí o něm, že zkresluje realitu. Některé první kritiky hovoří o „neověřitelně hloupém melodramatu” a „nudném filmu”.

Fandové thrillerů se těší na neděli, kdy se Sylvester Stallone, Harrison Ford, Mel Gibson a Arnold Schwarzenegger mají objevit v tanku. Budou propagovat svůj nový akční snímek Expendables 3, který je pokračováním komerčně úspěšné série.

Foto: Yves Herman, Reuters

Herec Lambert Wilson tančí s Nicole Kidmanovou.

Ze soutěžních snímků může Zlatou palmu z Cannes při předávání trofejí 25. května získat například i domácí legenda Jean-Luc Godard za 3D snímek Adieu au langage (Sbohem jazyku), který byl ovšem natočen ve švýcarské produkci. Kanaďan David Cronenberg míří do soutěže se snímkem Maps to the Stars, který má na příběhu rodiny Weissových poodhalit stinnou stránku Hollywoodu. Kanada má v oficiální soutěži letos hned tři filmy, stejně jako už jen Francie. O Zlatou palmu totiž bude usilovat i snímek Mommy (Máma) Xaviera Dolana a Captives (Zajatci) Atoma Egoyana.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Režisérka Sofia Coppolová

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Audrey Tautouová

Foto: Jean-Pierre Amet, Reuters

Chiara Mastroianniová

Po dvou želízcích v ohni mají na festivalu Spojené státy a Velká Británie, a to díky filmům The Homesman (režisér Tommy Lee Jones) a Foxcatcher (Bennett Miller), respektive Turner (Mike Leigh) a Jimmy's Hall (Ken Loach).

V porotě je opět devět známých osobností z filmového světa. Čtyřem ženám a čtyřem mužům bude předsedat novozélandská režisérka Jane Campionová, která získala Zlatou palmu v Cannes už za svůj první krátký snímek Peel z roku 1982. Mezi dalšími porotci budou například Američanka Sofia Coppolová, která dostala nejvyšší ocenění v Cannes za film Ztraceno v překladu v roce 2003, nebo americký herec Willem Dafoe, který naposledy zaujal ve filmu Nymfomanka.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Modelka a herečka Laetitia Castaová

Na největším a zřejmě nejprestižnějším mezinárodním filmovém festivalu pořádaném na Francouzské riviéře se objeví dohromady více než 1700 filmů. Většina zamíří na souběžně probíhající filmový trh, na němž se představí i česká díla: Cesta ven Petra Václava a Fair Play Andrey Sedláčkové. České filmové centrum (ČFC) organizuje rovněž projekci Works in Progress, na které představí zahraničním profesionálům čtyři nové české filmy. Půjde o snímky Místa, My2, Děti a Díra.

Bezpečnost v Cannes byla posílena poté, co zde před rokem ukradli vzácné šperky. Zatímco se návštěvníci festivalu bavili do ranních hodin na večírcích, se zloděj vloupal do hotelového pokoje zaměstnankyně švýcarského zlatnictví Chopard a odnesl si úlovek v hodnotě 1,4 miliónu dolarů, který se dosud nenašel. Vedle stovek členů soukromých bezpečnostních agentur dohlíží nyní na bezpečnost účastníků a obchodů 700 policistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám