Hlavní obsah

Zdeněk Svěrák: Oslovili mě Suchařípa a Dahl

Právo, František Cinger

Za prodej více než deseti tisíc alb s audioknihami Povídky a Nové povídky převzal Zdeněk Svěrák od společnosti Supraphon dvojplatinovou desku. A současně představil třetí počin, kdy na 3CD namluvil svou zatím poslední prózu, pojmenovanou Po strništi bos. Jsou to jeho vzpomínky na válečné dětství, které předcházely tématům zpracovaným ve filmu Obecná škola. Před lety ho k jejich napsání vyzval syn, režisér Jan Svěrák. Výsledek ale neměl rozměr dramatického konfliktu. Po deseti letech se podle svých slov Zdeněk Svěrák k napsanému textu vrátil a vytvořil maličko fabulované příběhy. Už nyní vyšly v nakladatelství Fragment minimálně v nákladu sedmdesáti tisíc výtisků.

Foto: PRÁVO – Jan Handrejch

Zdeněk Svěrák nyní píše knížku ze scénáře filmu Tři bratři.

Článek

Jaký máte vztah k audioknihám?

Jsou to dobří přátelé na dlouhé cesty. Když se to povede tomu, kdo je namlouvá, tak na ně dlouho vzpomínám. Skutečnost, že v této audioknize jsem ten, kdo ji napsal, a zároveň všechno, o čem se v ní píše a mluví, jsem sám zažil, jí dává větší autenticitu než u jiné věci.

Která audiokniha, již jste nenapsal, ale slyšel, vás oslovila?

Leoš Suchařípa namluvil Krvavý román Josefa Váchala. Pouštěl jsem si ho v autě a velice mě to bavilo. Nebo Roald Dahl namluvil některé své povídky. Protože je znám česky, tak jsem jim rozuměl. Četl je bezvadně a já si na nich pochutnal.

Myslíte si tedy, že autor textu může být nejlepším interpretem svého díla?

Ne každý autor je nejlepším interpretem. Ale když se sejde, že umí číst – a já mám to štěstí, že mám hereckou i rozhlasovou zkušenost, je to pro audioknížku požehnání.

Objevil jste při čtení nového 3CD Po strništi bos něco, co jste si při psaní tak neuvědomoval?

Neuvědomil jsem si, že to je víc dojemné než veselé. Myslel jsem si, že to bude něco jako Poláčkových Bylo nás pět, tak veselé. Ale není tomu tak.

Vznikne z vaší další knížky opět scénář filmu?

Zrovna včera mi volal syn Jan, abych na tom začal pracovat. Ale nevím. Zatím naopak dělám knížku ze scénáře filmu Tři bratři.

Tři bratři

Je film připravovaný Janem Svěrákem. Jde o hudební pohádku, filmovou verzi minioper Svěráka a Jaroslava Uhlíře Karkulka, O dvanácti měsíčkách a Šípková Růženka. Ty vznikly pro televizní pořad Hodina zpěvu a nyní je má v repertoáru Dětská opera Nové scény Národního divadla. Místo Budulínka doplňuje film čtvrtý příběh o třech bratrech, kteří pohádky propojují.

Hrají je Vojtěch Dyk, Tomáš Klus a Zdeněk Piškula, kteří se vydávají do světa na zkušenou, aby si našli nevěsty a rodiče jim mohli předat hospodářství. Během putování jako kouzlem vstupují do slavných pohádek, ve kterých je čeká mnoho nástrah, nečekaných příhod a možná také láska. S premiérou filmu se počítá na letošní srpen. (cg)

Reklama

Výběr článků

Načítám