Hlavní obsah

Britský humor, Němci a Dostojevský na Dnech evropského filmu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prahu a postupně i šest dalších měst v ČR čeká přehlídka Dny evropského filmu. V metropoli začne 10. dubna uvedením britského filmového hitu Dvojník, který podle pořadatelů nabídne černý humor a kafkovskou náladu.

Foto: Studio Canal

Jesse Eisenberg a Mia Wasikowska ve filmu Dvojník

Článek

Britský režisér Richard Ayoade, kterého můžete znát jako Mosse ze seriálu IT Crowd, našel inspiraci k Dvojníkovi v povídce geniálního ruského spisovatele Dostojevského. Film je popisován jako absurdní, surreálný i černohumorný. Hlavní role dostali Jesse Eisenberg a Mia Wasikowska. Hosty zahájení festivalu budou režisér irského snímku Moře Stephen Brown a režisér bulharského filmu Červenec Kiril Stankov.

„Zastoupeny jsou téměř veškeré země Evropy a filmy jsou tradičně rozděleny do několika sekcí,“ řekl dramaturg Zdeněk Bláha. V sekci Národní liga se promítají filmy, které evropské země vyslaly do boje o Oscary.

Foto: goethe.de

Z německého filmu Oh Boy

V sekci Best of, to nejlepší z Evropy, upozornil Bláha na německý snímek Oh, Boy, ironický pohled na tápání mladého muže v životě, v němž vidí mimo jiné ozvuky Woodyho Allena.

Vlna krimi

Sekce E Docs uvede dokumenty, například film Master of the Universe, šokující pohled do světa finančníků. Sekce Media – The Next Generation se věnuje debutům nebo druhým filmům nastupující generace režisérů.

Novou sekcí je Eurocrime. „Rozhodli jsme se reagovat na renesanci thrillerů a krimi filmů, kterým nyní dominuje skandinávská produkce, a ukázat odlišné přístupy v různých národních kinematografiích,“ uvedl Bláha.

Výrazným zástupcem sekce má být dánský film Střelec o rozhořčeném občanovi, který vezme spravedlnost do vlastních rukou, aby zabránil těžbě v Grónsku. Poslední sekce K věci reflektuje aktuální problémy Evropy – občanský aktivismus, imigranty, vzdělání.

Po skončení pražské části bude festival pokračovat v Brně, Boskovicích, Havířově, Hradci Králové, Plzni a Jablonci nad Nisou. Veškeré podrobnosti najdete na eurofilmfest.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám