Hlavní obsah

Slavný film 2001: Vesmírná odysea je zpátky!

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V perfektní kvalitě se na velká filmová plátna vrací nejproslulejší sci-fi film všech dob, s oblibou citovaný, ale také parodovaný, nestárnoucí zdroj inspirace mnoha režisérů - 2001: Vesmírná odysea. Mistrovské dílo režiséra Stanleyho Kubricka a spisovatele Arthura C. Clarka z roku 1968.

Foto: AČFK

Slavný raketoplán Discovery

Článek

V rámci Projektu 100 bude mít 2001: Vesmírná odysea premiéru 27. března ve 20 hodin v Městské knihovně v Praze, předcházet jí bude brněnská předpremiéra 26. března ve 20.30 hodin v Univerzitním kině Scala.

„V Projektu 100 zastupuje film evropskou klasiku, i když vznikl v hollywoodském studiu MGM a Stanley Kubrick pocházel z Ameriky. Natáčelo se však v Anglii, kde tehdy už žil, a z Británie pocházel také Arthur C. Clarke,“ říká Jan Jílek, hlavní dramaturg Asociace českých filmových klubů, která od roku 1995 Projekt 100 pořádá.

Příběh filmu 2001: Vesmírná odysea se odehrává v rozpětí miliónů let, začíná v době, kdy na Zemi žili lidoopi, zobrazuje člověka – dobyvatele vesmíru, střet s umělou inteligencí a končí jeho přechodem na vyšší úroveň bytí.

Hlavními hrdiny jsou členové posádky raketoplánu Discovery, především kapitán David Bowman a nejmodernější počítač své generace HAL 9000, který loď řídí. Discovery směřuje na Jupiter, aby vypátrala, z jakého důvodu na něj z Měsíce vysílá záhadný monolit radiomagnetické vlny.

Odysea je i dnes úchvatnou podívanou s unikátními triky a speciálními efekty, které ve své době získaly Oscara a jejichž vyznění ještě umocňuje strhující hudba. A v hloubavějších divácích spolehlivě navodí myšlenky zabývající se smyslem existence a budoucností lidstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám