Hlavní obsah

Nová alba: Vypsaná fixa, Radůza, Jasná páka i Elbow

Právo, Jaroslav Špulák

Aktuálně se na českém hudebním trhu objevují velmi kvalitní a zajímavé desky. Vypsaná fixa pokračuje v dobrém rockovém tažení, Radůza se obklopila kapelou a je v textech monotematická, Jasná páka v sobě našla dost sil na dobrý návrat a třeba Elbow nepodlezli svou vysoko položenou laťku ani o píď.

Článek

Vypsaná fixa: Krásný smutný den

Foto: San Piego Records

Nová alba

Pardubická rocková skupina Vypsaná fixa vydala další své album, na němž prohlubuje zejména aranžérskou kvalitu svých písniček. Znějí z nich nástroje, které jsou pro kapelu neobvyklé (saxofon, xylofon či klávesy), současně přímočaré rockové písničky se silnými melodiemi. Skvělou práci vedle kapely odvedl i producent Ondřej Ježek.

Radůza: Gaia

Foto: Radůza Records

Nová alba

Nové album písničkářky Radůzy má jednotící téma. V textech se zabývá otázkou lidského stárnutí. Písničky jsou o lovcích, ze kterých se postupem času stávají oběti. Také se představuje s doprovodnou kapelou, což poněkud změnilo její dosud spíše komorní přednes. Několikrát na kolekci dokazuje, že je velmi osobitá a silná zpěvačka.

Jasná páka: Stará vlna s novým obsahem + Černá deska

Foto: Warner Music

Nová alba

Obnovená skupina Jasná Páka vydává dvě alba. První se jmenuje Stará vlna s novým obsahem a je na něm záznam ze stejnojmenného turné z roku 2013, na němž jsou zaznamenány největší hity. Druhá nahrávka se jmenuje Černá deska a obsahuje nové písně. Kapela v nich zvukem přiznala svou minulost, současně se posunula ve výrazu s ohledem na své aktuální personální složení.

Elbow: The Take Off And Landing of Everything

Foto: Universal Music

Nová alba

Britská alternativní rocková kapela Elbow vydává své šesté studiové album a tradičně na něm obnažuje všechny své silné zbraně. Jde v první řadě o schopnost napsat emotivní skladby, také je citlivě odprezentovat a vypovědět velmi niterně o tom, co muzikanti a tvůrci cítí a prožívají. Výsledkem tohoto přístupu je velmi vydařené album.

Martin Písařík & Akustik: Na chodníku

Foto: archív Martina Písaříka

Nová alba

Herec a hudebník Martin Písařík se obklopil třemi dalšími muzikanty a nahrál s nimi album, jehož zvuk je skutečně akustický. Písařík napsal náladové písničky, v nichž sází nejenom na co nejjasnější přednes s úskoky třeba až k šansonu, ale také na chytré texty.

Juanes: Loco De Amor

Foto: Universal Music

Nová alba

Juanes, jenž je jedním z nejúspěšnějších španělsky zpívajících popových interpretů, se po více než třech letech vrací s novým albem. Doposud prodal více než patnáct miliónů desek a hitparádami se mihlo několik jeho hitů. Nová deska nabízí písničky, které jsou místy až tvrdošíjně taženy k mainstreamovému zvuku, jsou tedy v zásadě podbízivé.

Tensnake: Glow

Foto: Universal Music

Nová alba

Za pseudonymem Tensnake se skrývá německý DJ a producent Marco Niemerski, který vydává vlastní debutové album nazvané Glow. Vybral pro ně šestnáct nepříliš nápaditých skladeb, na kterých s ním spolupracovalo několik spřátelených producentů, zpěváků a muzikantů.

Scott Stapp: Proo of Life

Foto: Wind-Up

Nová alba

Americký zpěvák a hudebník Scott Stapp se po úspěšném debutu The Great Divide hlásí s novou studiovkou Proof Of Life. Mluví o ní jako o nejzásadnější desce své kariéry. „Toto album je memoár bojů, které jsem sváděl, a cesty, kterou jsem ušel. Zažil jsem hodně zlých věcí a naučil jsem se, jak z nich vykřesat zprávu pro všechny ostatní,“ tvrdí.

Marek Dusil Blend: Ocean

Foto: archív M. Dusila

Nová alba

Druhé album písničkáře Marka Dusila a jeho akustické kapely se jmenuje Ocean. Představují se na něm i hosté Petr Tichý na kontrabas, David Babka na steel kytaru, Michael Komárek na low-whistle a Štěpán Smetáček na bicí a zároveň jako producent alba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám