Hlavní obsah

RECENZE: Výstava Rychlé šípy slaví 75 let je pro tradicionalisty i recesisty

Právo, Jan Šída

Před 75 lety, konkrétně 17. prosince 1938, vyšel první díl kresleného seriálu Rychlé šípy na zadní straně tehdy oblíbeného časopisu pro mládež Mladý hlasatel. Toto výročí připomíná výstava nazvaná Rychlé šípy slaví 75 let, která právě probíhá v pražském Kafkově domě a potrvá do 2. ledna 2014.

Foto: Jan Šída, Právo

Maketa Rychlých šípů v životní velikosti vítá návštěvníky u vchodu.

Článek

Expozice ukazuje fenomén Rychlých šípů v několika rovinách. Kromě více než stovky kreseb a ilustrací tam najdeme také modely hlavolamu ježek v kleci, knihy či časopisy, nebo i audiovizuální projekci, navozující dojem aktivního účastníka osudů oblíbeného chlapeckého klubu.

Právě snaha zapojit návštěvníka do konkrétních situací, je hlavním kladem celé výstavy. Dojem navíc podporují figury členů klubu v životní velikosti. Příchozí tak má pocit, že hrdiny svých dětských příběhů skutečně potkává a může se jich i dotknout. Je dobře, že organizátoři zvolili k prezentaci půdní prostory starobylého Kafkova domu, protože ty podporují fantazii hledačů bájného ježka v kleci nejlépe.

Obří maketa hlavolamu ježek v kleci, trůnící uprostřed jedné místnosti, lemovaná kulisami Stínadel nebo předměty z klubovny Rychlých šípů vdechují celé expozici život. Když se díváme na klubovní vlajku nebo poličku s výsledky plnění soutěže třináct bobříků, dávná románová historie doslova ožívá pod nohama.

Foto: Jan Šída, Právo

Oživlé scénky z kreslených komiksů výstavu dynamizují.

Z výtvarného hlediska je pozoruhodné, kolik kreslířů a výtvarníků příběhy Rychlých šípů zajímaly. Kromě nejznámějších komiksů a knižních ilustrací, které vytvořili Jan Fischer a Marko Čermák, jsou vystavovány také práce kreslíře Milana Tesleviče. Můžeme se pokochat nejen portréty členů Rychlých šípů, ale i podobiznami jejich duchovního otce - spisovatele Jaroslava Foglara. Ten je na jedné práci dokonce vyobrazen jako starý indiánský náčelník.

Další, co musíme tvůrcům této výstavy výrazně přičíst k dobru, je satirická nadsázka a jemný humor. Díky nim překonávají „pomníkový syndrom“, který mají v sobě zakódovaný starší milovníci Rychlých šípů, a přibližují je i současné generaci, která rozhodně nostalgií (zatím) netrpí. Kartonový poutač dua Těžkej Pokondr na desku Ježek v peci, kde jsou oba umělci vyobrazeni jako členové Rychlých šípů, vyvolá pobavený úsměv. Zatímco plechovka Coca – Coly s nápisem Rychlé šípy na boku už vyloženě překvapí, kam až ta postmoderna dospěla.

Výstava Rychlé šípy slaví 75 let a může tedy oslovit lidi napříč generacemi. Od nejstarších pamětníků začátků díla spisovatele Foglara, přes fanoušky komiksů až k milovníkům nadsázky a recese. Vždyť humor a fantazie nejsou omezeny věkem ani pohlavím.

Rychlé šípy slaví 75 let
Kafkův dům, Praha, do 2. ledna 2014

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám