Hlavní obsah

RECENZE: Britney Spearsové byla producentská esa k ničemu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled by se mohlo zdát, že se Britney Spearsová dožaduje pozornosti už skrz slovní hříčku v názvu nového alba, kde své jméno spojila s hitem Michaela Jacksona Billie Jean. Skutečnost je ale prostší. Civilní jméno americké zpěvačky je Britney Jean Spearsová, a tak prostě do názvu v pořadí osmého studiového alba vetkla jeho méně známou část.

Foto: Sony Music

Britney Spearsová padla do průměru.

Článek

Chce se konstatovat, že je to jediný vtipný a snad dobrý tah, který má na albu vedlejší účinek přinášející alespoň nějakou hádanku. Jinak je totiž Britney Jean dílko, které se nepovedlo.

Na přelomu devadesátých a nultých let zpěvačka stála na špičce světového ženského popu, ba co víc, určovala jeho směr. Aktuálně to už neplatí, a je to záležitost dobrých pěti letech.

Foto: Sony Music

Britney Spears: Britney Jean

Když v roce 2008 vyšlo album Circus, těšilo se pozornosti, která však brzy opadla. Totéž potkalo kolekci Femme Fatale (2011). Britney Jean se ale žádné velké pozornosti netěšila, což možná svědčí o tom, že se s Britney už příliš nepočítá.

Zatímco její americké kolegyně Lady Gaga a Katy Perry aktuálně vymýšlejí v dámské pop music progres a jdou za ním takříkajíc přes mrtvoly, ona nahrála kolekci s tak bezpohlavními a otravnými písničkami, až to zaráží. Tím spíš, když se obklopila věhlasnými producenty, jakými jsou Dr. Luke, David Guetta, Will.i.am a další.

Základem desky je elektronika, zde otravná a zvukově neoriginální. Houseově pulsující úvodní Alien například produkoval William Orbit, žel bohu neodvedl práci, která by se dala srovnat třeba s jeho činností pro Madonnu (album Ray Of Light z roku 1998).

Následující Work Bitch je prázdná zvukově i obsahově, Perfume je tuctová odrhovačka z programu druhořadých rádiových stanic, stejně tak Passenger nebo Body Arche.

Jakmile Spearsová na albu zvolní tempo, putuje hluboko pod úroveň balad, které dosud do světa poslala. Don’t Cry, poslední písnička na desce, je pak už vysloveně plýtvání časem.

Naštěstí je v desítce písniček Chillin’ With You, ve které je slyšet akustická kytara a příjemný hlas Jamie Lynnové, mladší sestry Britney Spearsové, a nadto přináší rytmické zvraty.

Lepší dojem nese i duet Tik Tak Boom s rapperem T.I. Spojení popu s hip-hopem není sice neobvyklé, na téhle desce je to ale balzám na bolavý vkus.

Britney Spearsová před vydáním nahrávky do omrzení tvrdila, že to bude přelomové dílo. Není. A nejhorší je, že se jí nepodařilo pod dohledem mnoha producentských es dostat ani k průměru.

Britney Spears: Britney Jean
Sony Music, 36:15

Celkové hodnocení: 30%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám