Hlavní obsah

V Rusku odhalí bronzovou sochu Josefa Švejka

Bronzová socha dobrého vojáka Švejka ozdobí jednu z křižovatek ruské Samary, která leží na břehu Volhy asi tisíc kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Dílo vyobrazuje Švejka sedícího s dýmkou v ruce na sudu prachu. Podle autorů památníku Alexandra a Nikolaje Kuklevových má socha hlavního hrdiny slavného románu Jaroslava Haška symbolizovat nesmyslnost válečných konfliktů.

Foto: ČTK

Švejk podle Petra Urbana (Ilustrační foto)

Článek

Sochu, která váží tři metráky a je vysoká téměř dva metry, odlily podle samarského webu Terra.ru slévárny v uralském Iževsku. Samarská radnice vyhradila Švejkovi místo na křižovatce Kujbyševovy a Někrasovské ulice nedaleko břehu Volhy.

Švejk je v Rusku velmi populární, mnoho tamních hospod nese jeho jméno. Neméně populární je i jeho tvůrce Hašek, který jako zběh z československých legií býval v sovětském Rusku „rudým komisařem”. V Moskvě, Petrohradě, Jekatěrinburgu či Omsku má Hašek ulici, v tatarské Bugulmě, kde působil, má své muzeum.

Bronzový samarský Švejk není v Rusku prvním. V roce 2003 odhalili jeho sochu v životní velikosti v Petrohradě. Podle Alexandra Kukleva je ale samarská socha rozhodně první, na níž Haškův románový hrdina sedí na sudu. Na bečce je jasně patrný ruský nápis „poroch” (prach). Práce na skulptuře prý byla „lehká a veselá”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám