Hlavní obsah

Berlinale uvede Clooneyho film o hledačích děl ukradených nacisty

V oficiálním programu 64. ročníku mezinárodního filmového festivalu Berlinale se v únoru představí i novinka známého amerického režiséra a herce George Clooneyho Památkáři. Ačkoli je to historický snímek, jeho téma je pro Němce nanejvýš současné. Pojednává totiž o hledačích uměleckých děl ukradených nacisty.

Článek

„Tehdejší krádeže umění jsou ve světle nedávného nálezu v Mnichově aktuálnější než kdy dřív,“ připomněl v tiskovém prohlášení prezident festivalu Dieter Kosslick odhalení cenné sbírky více než 1400 obrazů mistrů moderního malířství v bytě osmdesátiletého Cornelia Gurlitta, které nejspíš z velké části patřily k dílům zabaveným nacistickým režimem. [celá zpráva]

Clooneyho dobrodružný snímek líčí příběh zvláštní jednotky složené z ředitelů muzeí, kunsthistoriků a kurátorů, kteří měli za druhé světové války z pověření Spojenců získat zpět významné umělecké předměty ukradené nacisty a zachránit je před zničením. „Památkáři konečně představí toto zatím málo známé téma publiku po celém světě,“ poznamenal Kosslick.

Damon i Blanchettová

Podle něj se po válce do zemí původu vrátilo přes pět miliónů kulturních děl ukradených nacisty. Další tisíce v hodnotě miliard dolarů se ale stále pohřešují. „Památkáři se tak trefují do aktuálního tématu,“ uvedl šéf berlínského festivalu.

Hlavní role v této americko-německé koprodukci vedle režiséra ztvárnili slavní hollywoodští herci Matt Damon, Bill Murray, John Goodman nebo Cate Blanchettová. V oficiálním programu jedné ze tří nejprestižnějších filmových přehlídek na světě se Clooney jako režisér představí teprve podruhé. Poprvé byl na Berlinale v roce 2003 se svým thrillerem Milujte svého zabijáka. Už 64. berlinale se v německé metropoli uskuteční od 6. do 16. února příštího roku. Zahájí ho světová premiéra filmu The Grand Budapest Hotel amerického režiséra Wese Andersona.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám