Hlavní obsah

Vánoční ČT láká na pohádku s Preissem a Bohdalovou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové pohádky Duch nad zlato a Sněžný drak nabídne mimo jiné o Vánocích Česká televize. Program představili v pondělí v Praze generální ředitel ČT Petr Dvořák a ředitel programu Milan Fridrich.

Klip a píseň Duch nad zlatoVideo: Česká televize

 
Článek

„Začínáme 19. prosince a končíme až 5. ledna, to je 18 dnů, které budou na všech kanálech upraveny tak, že to dohromady dává harmonický celek. Uvedeme více než 70 filmových pohádek, vedle toho se budeme věnovat tradici, křesťanské Vánoce budou zastoupeny dvoudílným filmem o Ježíšovi,“ uvedl ředitel programu Milan Fridrich.

Ducha nad zlato natočil scenárista a režisér Zdeněk Zelenka, podle kterého jde o klasickou pohádku, která přispěje k vánoční pohodě. Viktor Preiss hraje ducha, Jiřina Bohdalová hraje zápornou postavu dvorní dámy. „Ty se hrají lépe, ty hodné jsou nudné,“ řekla Bohdalová.

Foto: ČT

Viktor Preiss

Další nová pohádka Sněžný drak vypráví o princezně, která si vybere na plese prince, ale jejímu otci se nezamlouvá, i když nikdo nechápe proč. Postupně se ukáže, že za tím je stará kletba. Hrají Petra Tenorová, Petr Lněnička nebo Saša Rašilov.

Poběží také pohádky Anděl Páně, Císař a tambor, Láska rohatá, Dvanáct měsíčků a Čert ví proč.

Vánoční premiéry ČT1Video: Česká televize

Viewegh i dokumenty

Nový cyklus povídek Škoda lásky vznikl na náměty Michala Viewegha, Ireny Obermannové, Jaroslava Havlíčka, Ivana Klímy, Petra Šabacha, Petra Hudského i Martiny Formanové. V jednom díle si zahraje i Karel Gott.

Alternativu záplavě pohádek nabídne ČT2 a hlavně Čt art. Uvidíme Zkrocenou horu, Půlnočního kovboje, Královu řeč či Pelíšky. Na ČT art pak např. Aloise Nebela, Mrtvou nevěstu Tima Burtona, Květ pouště. Na obou programech poběží dokumenty jako Daria Klimentová – Život v tanci, Charles – osud prince nebo Hledá se prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám