Hlavní obsah

RECENZE: Nickelback jednoduše tasili zbraně

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadská skupina Nickelback sice za dva roky oslaví dvacet let existence, čeští diváci si však na její první příjezd do země museli počkat do čtvrtečního večera. V rámci Hits Tour dorazila do pražské O2 Areny a přilákala více než třináct tisíc fanoušků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nickelback české publikum nadchli.

Článek

Rockových především, protože tahle parta psala ve svém žánru novodobou historii. Po dvou méně úspěšných albech prorazila celosvětově v roce 2001 nejenom hitem How You Remind Me (který v pražském setu nechyběl), ale i albem Silver Side Up. Aktuálně vydává sběr největších hitů, pročež pražským divákům nabízela jednu silnou rockovou písničku za druhou.

Zpočátku až příliš hlučně, když například v písničce Photograph byly v okouzlujícím refrénu slyšet více druhé hlasy. Zvukař ale brzy zjednal nápravu, a byť si prostor sportovní haly vzal svá procenta, byl pak už souběh ostrých kytarových riffů, skvělé rytmiky, sezpívaných vícehlasů i sólový výkon Chada Kroegera dostatečně čitelný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nickelback sázeli jeden hit za druhým.

Od první chvíle si koncert užívali nejenom diváci, ale i kapela. Kroeger uznal, že první zastávka v naší zemi musí být perfektní, pak si mezi jednotlivými písničkami s diváky familiérně povídal a se svým kytarovým parťákem Ryanem Peakem zapíjeli dobrou náladu i vlastní výkon rovnou na pódiu.

Výbušnost hraných písní zajišťoval nejen hřmotný zvuk kytar, ale i příjemné zvonění akustických nástrojů a dechberoucí rytmika. Když bubeník Daniel Adair hrál na nástroj sólo, podtrhl svou klíčovou pozici v sestavě. Nadto totiž dominoval ve vokálních partech. Nezpíval sice neustále, ale když už se ozval, válcoval někdy i samotného Chada Kroegera.

Ten se ovšem nenechal zahanbit a zpíval přesně tím sexy rockovým hlasem, jak to činil na albech kapely. S Peakem vytvořili bezchybný hlasový tandem, jeho bratr Mike Kroeger se naopak věnoval pouze hře na baskytaru. Animals, Savin’ Me, Far Away, Too Bad, Someday, Rockstar, When We Stand Together, všechny tyto singlové jistoty na pražském vystoupení zazněly. Některé rádiové skladby, pravda, chyběly, ovšem na ty si kapela zřejmě udělá místo na následujícím turné.

Vždyť album, které tento týden vyšlo, se jmenuje The Best Of Nickelback Volume 1. Prostor pro vydání dalších singlů, kterých měla za svou kariéru třiatřicet, je tedy velký.

Nickelback v Praze jednoduše tasili své silné zbraně a potvrdili, že jsou v historii rockové hudby zapsání výrazným tahem. Jejich výkon navíc rámovala instrumentální i pěvecká lehkost, nikoli ale rutina.

Zmínku si zaslouží i předskakující americká numetalová formace Skillet. Představila silné melodie a razantní moderní kytarový sound.

Nickelback, Skillet
O2 Arena, Praha, 7. listopadu

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Související témata:

Související články

RECENZE: James Blunt zase zpívá balady

Málokdy se podaří opakovaně napsat tak krásné skladby, jakými jsou You’re Beautiful a High na debutové desce zpěváka Jamese Blunta Back To Bedlam (2004).

Výběr článků

Načítám