Hlavní obsah

Filmy Můj pes Killer a Hořící keř byly doporučeny k nominaci na Evropské filmové ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva filmy z domácí produkce byly doporučeny k nominaci na Evropské filmové ceny. Jsou jimi Hořící keř režisérky Agnieszky Hollandové a koprodukční česko-slovenský snímek Můj pes Killer, který natočila režisérka Mira Fornayová.

Foto: Borgis

Režisérka filmu Hořící keř Agniezska Hollandová.

Článek

Podle ředitelky národního zastoupení programu Evropské unie Media Desk Česká republika Daniely Staníkové se do letošního výběru dostalo celkem 46 filmů z dvaatřiceti evropských zemí. "Opět to dokazuje velkou různorodost evropské kinematografie," uvedla Staníková. V následujících týdnech bude 2900 členů Evropské filmové akademie (EFA) nominovat vybrané filmy. Nominace v jednotlivých kategoriích (film, režie, scénář, herec, herečka a další) budou oznámeny 9. listopadu ve Španělsku v rámci mezinárodního filmového festivalu v Seville.

"Vyhlášení vítězů 26. ročníku Evropských filmových cen se uskuteční 7. prosince 2013 v Berlíně," dodala Staníková.

Film Agnieszky Hollandové Hořící keř sestříhaný ze stejnojmenné televizní minisérie navrhla už Česká filmová a televizní akademie k nominaci na Oscara. Stalo se tak po vyjádření právníků, že jde o nové dílo, a nebylo porušeno pravidlo, že film nesmí být před uvedením do kin vysílán v televizi či na internetu. Téměř čtyřhodinovou minisérii na jaře v 15 evropských zemích odvysílala placená televize HBO, která ji produkovala.

Do nominací na evropskou obdobu amerických Oscarů může být vybrán i snímek Miry Fornayové Můj pes Killer. Získal už jednu ze dvou hlavních cen Tiger Hivos Award v soutěži 42. ročníku MFF v Rotterdamu. Byl oceněn Zlatým ledňáčkem za nejlepší český film na festivalu Finále Plzeň, získal ocenění za nejlepší režii na 18. ročníku MFF ve Vilniusu a další ceny má z festivalů v Maďarsku a Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám